Проф. Александър Чирков е най-известният наш кардиохирург, направил първата трансплантация

...
Проф. Александър Чирков е най-известният наш кардиохирург, направил първата трансплантация
Коментари Харесай

Проф. Чирков с искрено интервю за състоянието на здравеопазването ни

Проф. Александър Чирков е най-известният наш кардиохирург, направил първата трансплантация на сърце на дете в България. Той е основател на болничното заведение „ Св. Екатерина “, известна като „ Чирковата болница “, както и на българската школа по кардиохирургия. Спасил е живота на стотици тежко заболели.

– Освен като водещ кардиохирург, вие сте прочут и като политик, проф. Чирков. Какво става в страната ни, ще се пръсне от проблеми?
– Вече нищо не може да ме изненада. Колко пъти сме говорили, какъв брой пъти съм предупреждавал, че нещата в България вървят стремително надолу и спирка към този момент няма. Но никой не обръща внимание…

– Според вас кой ще завоюва президентското кресло?
– Не мога да се наемам с мнение. Но който и да завоюва от оповестените мераклии за власт, не виждам и лъч светлина в тунела. Боли ме, най-вече за опазването на здравето – там е ужасно. Не, там е извънредно! Сто пъти сме дискутирали проблемите в него, изгода никаква.

– Как приемате вестта, че подвигат заплатите на лекарите с 35%?
– Вдигат заплатите?! Много ми е забавно да забележим по какъв начин ще ги вдигнат! Питам аз по какъв начин ще ги покачат, когато няма отделени пари за сходно нещо. Да не забравяме – става дума за доста милиони левове, освен това не еднократна сума, а изплащана всеки месец. В същото време сме в края на бюджетната година. Още: лечебните заведения сами трябвало да спастрят парите за новите заплати на личния състав си. Питам от кое място ще ги вземат? Та здравните заведения са потънали в борчове до ушите, милиони дължат на кредиторите за медикаменти, консумативи, ток и какво ли не още.

– Защо тогава публично беше оповестено, че надали не се поставя завършек на обидно ниското възнаграждение на медиците?
– Много просто. Защото приказват на ангро като някакви идиоти, като психопати, които пускат информация, без да мислят. Така си вършат реклама – вижте ни какъв брой сме положителни. Точно преди изборите, нали ме разбирате! Аз в никакъв случай не наскърбявам хората и всички, които ме познават, могат да потвърдят това. Но за първи път няма да се сдържа и ще кажа, че самият здравен министър Петър Москов е един душевен неустойчив човек. Ще го кажа напряко – той е един умопобъркан.

– Все отново по какъв начин си разреши да излъже 28 000 сътрудници, сестрите настрана. Това не е ли подсъдимо?
– (Смее се.) Какъв съд, какви присъди… Ами нали по тази причина го нарекох умопобъркан. Само един подобен човек може да приказва по този метод, чудя се за какво сътрудниците не схванат тази истина. Да, естествено, би трябвало да бъдат нараснали заплатите на лекарите. Има ли естествен човек, който да отхвърли това. За да не вървят младите на работа в чужбина. Повече от 500 млади лекари годишно загърбват България и търсят прехранване зад границата. Не е загадка, че първата причина за това е по положителното възнаграждение, което им оферират лечебните заведения там. Само че предизборни партенки със упоменатите проценти върху заплатите са нелепост.

– Може би се цели да спре потокът на доктори -емигранти?
– С неистини ли? Защо господин министърът не е споделил, че ще качи заплатите с 35% още първоначално, когато седна на министерския стол? А в този момент внезапно, месец преди изборите, когато страната ни се клати и се приказва, че умират минимум по 100 българи дневно, се сети да прави „ добрина| ”. Сега се сети да оповестява – това ще вършим, това ще вършим. Което, несъмнено, няма да стане, просто един избирателен трик.

– Но е огромна засегнатост за цялата колегия!
– Обида е, несъмнено! Като споделям, че министърът е умопобъркан, ще припомня и за сагата с пръстовите отпечатъци, също негова концепция. Помните ли преди 5-6 месеца, когато споделих, че това е следващото цялостно безумство на Москов. И в този момент какво? Ами нещо замлъкнаха.

– Вероятно поради проблемите с използването на пръстовите отпечатъци в лечебните заведения?
– Това, че има проблеми, е напълно правилно. Но истината е и друга – от Европейски Съюз ни размахаха пръст. Какво вършиме, та това е незаконно! Навсякъде по света е неразрешено да се взимат пръстови отпечатъци, единствено полицията има право да го прави. При това за потвърдени престъпни действия. Хайде де, целият български народ ли е престъпен контингент? Ето, единствено този факт с пръстовите отпечатъци би трябвало да ви потвърди, че министър Петър Москов нещо душевен не е в ред. Как не се замисли този човек, когато наложи сходно безобразно „ мероприятие ”.

– Но нали сякаш разполага с екип от специалисти!
– Да, има основан някакъв екип, който слуша единствено Бойко Борисов. Без значение дали последният знае нещо, или не го знае, схваща нещо от медицина или по-скоро не. Каквото му пристигна в главата, каквото каже той, това вършат в Министерството на здравеопазването.

– Май понамирисва на недалечното тоталитарно минало?
– Още по-лошо е! На Запад е публикувано понятието „ водач на демокрацията ”. Да, ние нямаме народна власт, само че пък имаме водач на демокрацията.

– Как ще коментирате абсурда с ректора на Медицинския университет в София? Хората не схванаха – кой кого сменя, кой на кого е човек, проф. Чирков?
– Наистина не познавам последния определен ректор. Но пък добре познавам моя правоприемник в болница „ Св. Екатерина ” проф. Генчо Начев, който комбинира всичко в този скандал. Всъщност това е индивидът, който преди време нищо друго не правеше, с изключение на да играе карти. Но още тогава по този начин изкомбинира нещата, че ми взе болничното заведение.

– Нали самият вие толкоз доста държахте на него?
– Вярно е, когато пристигна при мен, го изпратих в Америка, той е мой възпитаник, а след това ми открадна болничното заведение. Защото като се върна, го направиха началник на борда на шефовете на моята болница. Всички знаят, че аз сътворих „ Св. Екатерина ”. Без да взема и лев от българския поданик. Всичките пари съумях да осигуря от чужбина. Примерно от Холандия ни дадоха повече от 28 млн. евро.

– Каква е в този момент ролята на проф. Генчо Начев в този скандал?
– Как каква! Той е ръководител на Общото заседание на Медицинския университет. И дърпа конците, несъмнено. Играе доста огромна роля в този скандал, който е цинично огорчение за здравната ни академична общност.

– Толкова ли е сладостен кокалът „ ректор на университет ”? Вие бихте ли приели тази служба, проф. Чирков?
– В никакъв случай! Какво да върша като ректор? Да заставам като някакъв служител зад бюрото ли? И да ми носят купища книжа да ги подписвам. Аз обичам да правя нещо, от което има изгода, да виждам по какъв начин тежко болните хора се връщат към живота. Друго не ми би трябвало. Помня по какъв начин взехме отново от холандците 3,5 млн. евро, подписах, че ги правя подарък. Толкова доста неща съм направил за България, по тази причина съм и почетен жител на Пловдив. Направих и супер старешки дом във Самоков. И все пак ми взеха „ Св. Екатерина ”. В България са си основали един кръг, който назовавам „ Мафиотна народна власт ” и той командва парада и в опазването на здравето. Превърна страната в тресавище на посредствеността.

– Сега във Варна ли строите болница?
– Искам да строя и това ще бъде най-хубавата, най-модерната болница. Ако обаче се обезпечат задоволително средства. Знам, че отново ще се намерят всякакви видове, които ще създадат всичко допустимо да ми пречат.

– Защо ви пречат, господин професоре? Откъде се навъдиха толкоз врагове, на вас, който сте избавили живота на стотици хора?
– Ако знаете какъв брой мои възпитаници съм изпратил в Тексас, в Харвард да специализират. В световноизвестната болница „ Джон Хопкинс ”, в Ню Йорк. Да не приказваме за цяла Европа… Няма моя медсестра или лекар да не е изпращан да се учи в чужбина.

– Ако теглите една линия – какъв е резултатът от всичките тези старания?
– Нула. Само деструкция. Българското опазване на здравето не върви на добре, до каква степен ще стигнем. Да помислим дружно. До под дъното, в случай че незабавно не се смени цялата администрация в тази област.

Източник: retro.bg

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР