Проектозаконът на обудсмана Мая Манолова за личната помощ беше отхвърлен

...
Проектозаконът на обудсмана Мая Манолова за личната помощ беше отхвърлен
Коментари Харесай

Предложението на Манолова за асистент за хората с увреждания над 90% бе отхвърлено

Проектозаконът на обудсмана Мая Манолова за персоналната помощ беше отритнат от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.
Проектът, за който упорстваха майките, беше отритнат с главния претекст, че това е закон на парче, който няма да способства за общата интеграция на към половин милион хора с увреждания в България. Протестът на майките, които от април направиха палатков лагер край Народното събрание, продължава.
С плана се оферираше всички хора с увреждания с над 90 на 100 понижена работоспособност да получават право на персонален помощник . Манолова сподели, че сега по асистентски стратегии се подкрепят 14 000 души, а с смяната на закона от това ще се възползват всички 77 000.
Министърът на труда и обществената политика Бисер Петков съобщи, че откакто не е бил подсилен, законопроектът няма да бъде импортиран за разискване в Народното събрание.
Около 100 милиона лв. спомагателен запас ще е нужен, в случай че законът бъде признат, стана ясно при представянето му пред Националния съвет.

Омбудсманът Мая Манолова изясни, че това е най-нискобюджетният вид, само че за сметка на това ще обхване всички 77 000 души, които сега получават добавка от 90 лв. за непозната помощ.
Хората с увреждания ще имат право да изберат дали да продължат да получават тази пари или ще аплайват по новия закон и ще преминат през самостоятелна оценка.
" Но действително законопроектът е разчетен, в случай че всичките 77 000 души аплайват като тези, които сега не са обхванати от никакви стратегии, тези с по-леките увреждания е планувано във финансовата аргументация, че ще получат по два часа на ден персонална помощ или това са по 42 часа месечно. Тези групи са условни, те не попадат в плана, тъй като съответната нужда на всеки човек ще се открива след самостоятелна оценка, тъй че никой не е авансово подложен в избрана група. Само върша една информация - с наличният в този момент финансов запас действително по стратегии за персонални асистенти се поддържат 14 000 души ".
Според Мая Манолова този закон " ще бъде една тухла, която ще реши един проблем, ще бутнем една тухла от стената и по този метод ще покажем, че стената пред хората с увреждания може да бъде съборена ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР