Проекторешението влезе извънредно в дневния ред на депутатите и бе

...
Проекторешението влезе извънредно в дневния ред на депутатите и бе
Коментари Харесай

Депутатите удължиха срока за предлагане на номинации за председател на Сметната палата

Проекторешението влезе изключително в дневния ред на депутатите и бе подкрепено с 116 гласа " за " от ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната - Демократична България ", Движение за права и свободи и четирима от " ИТН ". " Въздържал се " гласоподаваха от " Възраждане " и Българска социалистическа партия.

Миналата седмица депутатите одобриха разпоредбите за избор на шефове на Българска народна банка, Сметната палата и здравната каса, като още в самия ден се наложи срокът за показване на номинации за гуверньор на Българска народна банка да бъде продължен от 7 на 14 дни. Този за здравната каса изтече в сряда (28 юни) и в деловодството на Народното събрание към този момент има импортирани три кандидатури.

 

Точките за избор на нови шефове бяха включени изключително в дневния ред на Народното събрание, след като правилата за избор на нови ръководители на трите институции бяха признати в парламентарните комисии. Това стана в деня, в който Конституционният съд обяви, че освобождението на някогашния началник на Сметната палата Цветан Цветков от поста опонира на конституцията. Бързането с избор на регулатори се оказа и в нарушаване на сделката сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " за авансово координиране стана една от аргументите за изостряне на тона сред партията на Борисов и новата коалиция в Народното събрание.

Мандатът на ръководителя на Сметната палата Цветан Цветков изтече през март 2022 година Цветков обаче бе освободен като ръководител на Сметната палата ненадейно на 20 януари по самодейност на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Български напредък ". Обяснението бе, че мандатът му е изминал преди една година. За изпълняващ длъжността ръководител беше издигната заместничката на Цветков Горица Грънчарова-Кожарева, като болшинството подцени обстоятелството, че нейният мандат също е изминал. Вместо да открие процедура за избор на нов ръководител, Народното събрание реши да освободи Цветков и да постави Грънчарова-Кожарева.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР