Проекторешението предвижда министърът на финансите незабавно да преустанови разходите по

...
Проекторешението предвижда министърът на финансите незабавно да преустанови разходите по
Коментари Харесай

В края на 15-часово заседание НС нареди на Асен Василев да спре харчовете

Проекторешението планува министърът на финансите неотложно да прекрати разноските по консолидираната финансова стратегия (КФП) като се изключи разноските за пенсии, трудови хонорари, неотложни обществени заплащания и падежиращи заплащания по държавния дълг - до назначението на служебно държавно управление.

Освен това с решението се задължава в период до 9 април 2024 година министърът на финансите да даде на Народното събрание цялостен доклад за разполагаемата ликвидност и плануваните разноски по дати за интервала от 4 април до 10 април 2024 година, в това число, да задели неснижаем излишък по единната сметка в размер, задоволителен за обезпечаването на заплащанията за пенсии за месец април 2024 година

По време на разискването Теменужка Петкова съобщи, че решението се предлага с желанието да се минимализира риска от нецелесъобразни разноски на обществените средства.

КФП (консолидираният бюджет) съдържа обществените разноски, като с изключение на републиканския бюджет, в нея влизат още бюджетите на правосъдната власт, общините, на ДОО, НЗОК, ВУЗ, Българска академия на науките, БНР, Българска национална телевизия, както и приходите и разноските по извънбюджетните сметки и фондове към министерства и ведомства, както и европейските средства.

На последното си съвещание държавното управление в оставка одобри решение за превъзмогване на диспропорции във възнагражденията на личния състав в бюджетните организации.

Приемането на това решение, държавното управление стимулира с осъществяване на Закона за държавния бюджет за 2024 година, в който за превъзмогване на такива диспропорции са планувани 268 850 000 лева Подобна целенасочена и координирана самодейност се прави за първи път, означиха от държавната пресслужба. 

Премиерът в оставка Николай Денков сподели, че се покачват заплати за всички равнища, като се понижава доста разликата сред съществуващите действителни минимални и оптимални размери на заплатите - от съвсем пет пъти, колкото е разликата сега, до към 2,5 пъти. Повишава се междинната заплата на всички равнища в администрациите, добаво Денков.

Новите размери на самостоятелните съществени месечни заплати се дефинират считано от 1 януари 2024 година, съобщи в сряда министър председателят в оставка.

По време на разискването в Народното събрание Никола Минчев от ПП-ДБ съобщи, че планът на ГЕРБ и Движение за права и свободи на решение наложително би трябвало да мине през непрекъсната комисия.

Йордан Цонев съобщи, че Народното събрание се е потрудило доста и по тази причина предложи в четвъртък работата му да стартира от 10:00 часа, с цел да могат сътрудниците да си починат. Предложението на Цонев бе гласувано с 87 гласа " за ", 36 - " срещу " и двама въздържали се.

След гласуването на решението, малко след 00:30 часа съвещанието на Народното събрание бе прекъснато. Днешното съвещание на Народното събрание продължи повече от 15 часа.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР