Проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 година бе

...
Проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 година бе
Коментари Харесай

Бюджетът за общественото осигуряване не срещна пълна подкрепа, Асен Василев предупреди - да не се допускат гета по доходи

Проектобюджетът на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2024 година бе прегледан от Националния съвет за тристранно съдействие, съобщи кореспондент на " Фокус " .

Той обаче не бе подсилен от всички обществени сътрудници. От АИКБ и Съюзът за стопанска самодейност се въздържаха от поддръжка. КНСБ и КТ " Подкрепа " се оповестиха срещу.  

Бюджетът за Държавно публично обезпечаване за идната година е в размер от 24,343 милиарда лв..  

В бюджета е записано, че от 1 януари 2024 година се усилва прага на оптималния здравноосигурителен приход до 3750 лв., от 1 юли всички пенсии се усилват с 11%, а компенсацията за развъждане на дете до двегодишна възраст остава на 780 лв.. 

Ръстът на пенсиите ще бъде в размер на 11%, по швейцарското предписание, - 50% от растежа на инфлацията и 50% от растежа на междинния застрахователен приход. Минималната пенсия за стаж и възраст би трябвало да доближи 580, 57 лв., а обществената пенсия за напреднала възраст - 307,07 лв.. 

Минималният застрахователен приход се изравнява с минималната работна заплата - 933 лв.. 

Увеличение има и в учителските запати - те би трябвало да доближат 125% от междинното възнагражданение в страната. 

Друг текст планува работодателите да поемат първите два дни от болничните, като до момента се поемаха първите три. 

Минималният размер на компенсацията за безработица е заложен да бъде 18 лв., а оптималният - 85,71 лв.. 

Според общественият министър Иванка Шалапатова параметрите на бюджета за Държавно публично обезпечаване подсигурява салдото сред обществено допустимите решения за обезпечените лица, пенсионерите и бюджета. 

Асен Василев съобщи, че в основата на икономическата политика залага повишението на средноевропейските нива. По думите му сега България се придвижва с към 1,5% на година, което значи, че ще е нужно едно столетие за достигането на останалите западноевропейски страни. Според Василев това се дължи на незадоволителното финансово образуване в стопанската система - това се случва посредством вложенията на страната или бизнеса. 

Той разгласи, че кабинетът желае да резервира плоския налог. Причината за това е стимулирането на икономическото развиване. Василев предизвести обаче, че ножицата на неравенството пораства и тази наклонност би трябвало да бъде обърната, с цел да се подсигурява това. 

Василев сподели още, че в България не би трябвало да се позволява образуването на гета с ниско възнаграждение, фалшив труд и изоставени райони. 

КНСБ не поддържаха бюджета. Причината поради това бе 

От КТ " Подкрепа " считат, че би трябвало да има 20% нарастване на приходите на работещите в Национален осигурителен институт. Те поддържат растежа на оптималния застрахователен приход, само че са срещу оптималния и минималния размер на компенсацията за безработицата, запазването на компенсацията на дете до двегодишна възраст.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР