Проекто-бюджетът на община Монтана за 2024 година е бюджет на

...
Проекто-бюджетът на община Монтана за 2024 година е бюджет на
Коментари Харесай

Общинският съвет в Монтана гласува бюджета за 2024-та

Проекто-бюджетът на община Монтана за 2024 година е бюджет на новите благоприятни условия, съобщи кметът Златко Живков пред публицисти.
Финансовата рамка на общината за годината е изчислена на близо 83 милиона лв.. Това е с близо 9 милиона повече от предходната година и е индикатор за стабилно нарастване на средствата всяка последваща година в приходната и разходна част на бюджета. Общината ще работи по европейски планове за още  22,7 милиона лв.,  с които се оформя събирателен бюджет от близо 106 милиона лв..
Капиталовите разноски за годината са в размер на близо 8,4 милиона лв.. Те са разчетени за инфраструктурни съществени и настоящи поправки, за закупуване на съоръжение и техника в града и 23-те села на общината.
Новите благоприятни условия дава държавната стратегия за капиталови планове на общините, призната със Закона за държавния бюджет. По нея община Монтана към този момент създава планове за 50 милиона лв.. 
По оперативни стратегии на Европейския съюз ще бъдат изпълнявани планове за запазване качеството на атмосферния въздух, за  устойчива градска подвижност, енергийно ефикасни системи, зелен превоз, реорганизация и главен ремонт на огромни публични здания като държавния списък, трагичния спектакъл, жандармерията и противопожарната работа.  Продължава взаимната работа с трансгранични сътрудници от Сърбия, Румъния и Турция за запазване на културно-историческото  наследство, възобновяване на просветителна инфраструктура и градската среда. Инвестициите на  европейски средства в селата ще бъдат по планове на локалната инициативна група, в която Монтана взе участие дружно с община Медковец.
В бюджета се резервират и леко се усилват средствата за помощи при раждане на дете, в поддръжка на локални начинания, за стипендии на деца с изявени способности, за студенти по медицина и педагогика, за пускане на независим бизнес, за фонд „ Ин витро “, за транспортни разноски на пенсионери над 70 години, за подкрепяне на млади фамилии при закупуване на първо жилище.
На 15 февруари е съвещанието на общинския съвет, на което би трябвало да бъде гласуван бюджета на община Монтана за тази година.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР