Проектите ги изпълняваме успешно. Културата, спорта и образованието на младите

...
Проектите ги изпълняваме успешно. Културата, спорта и образованието на младите
Коментари Харесай

Кметът на Борово: Зад успеха стои много труд

Проектите ги изпълняваме сполучливо. Културата, спорта и образованието на младежите са цели,казва Валентин Панайотов
Кметът на община Борово Валентин Панайотов е един от локалните управници, който не обича нито да приказва доста, нито да се оплаква. Кредото в живото му е работа и единствено работа. След броени дни той ще празнува 60-годишен празник, като зад тила си има години наред триумфи в партийното и локалното ръководство, изначало като общински консултант, след това като началник на локалния парламент, а от 2015-та година и като кмет на община, която тази година отпразнува 35 години от оповестяването на обитаемото място за град. От 2007-ма година той е и общински началник на ГЕРБ.

- Г-н Панайотов, изтече заключителна година от първия ви мандат. Каква е равносметката ви досега?  
- Началото е мъчно във всяко начинание, изключително когато би трябвало да задействаш коренна   смяна, подбудена от публичните настройки. Да накараш хората по този начин да мислят за своята работа, че нищо не е даденост, а зад всеки триумф би трябвало доста труд и изобретателно мислене, верни новаторски подходи, да анализираш досегашното състояние и да даваш всекидневно нови решения до момента в който стигнеш мечтаната цел - дейно ръководство на всички равнища и във всички структури.
В края на мандата равносметката я дават хората, когато виждат смяната на общината единствено за късия интервал от нашето ръководство. Борово  е добре стопанисвана и поддържана община.  
-Успяхте ли да свършите заложените съществени задания и да постигнете задачите си?
-Успяхме да изградим финансова непоклатимост и с наши сили и средства започнахме последователно възобновяване на обитаемоте места, паркове, градини, гробищни паркове. Ремонтирахме и модернизирахме общински здания на кметства читалища, пенсионерски клубове, учебни заведения, детски градини и спортни бази.

Подобрихме уличната мрежа, осветлението и повишихме качеството на услугите

- сметоизвозване и домакински обществен патронаж, Обновихме кухните и оптимизирахме разноските в общинските предприятия. Модернизирахме автомобилния и механически автопарк  за по-качествено публично обслужване. Не на последно място променихме образа на общинската постройка, центъра на общината и читалището в центъра на града.
Работихме неуморно по разнообразни стратегии и схеми за финансиране. Успяхме да притеглим десетки милиони евросредства в общината за рехабилитация на инфраструктурата. Не стопираме да влагаме в допълнение сили и средства за образованието на нашите деца.
Разбира се, всичко това се реализира с труд, дисциплинираност и неизменност.
- Какво променихте в община Борово за тези над 3 години?
- Постарах се да трансформира общината в добре работеща административна единица, в интерес на публичните ползи и отзоваваща се на всяка потребност и сигнал на жителите.  
-Тежко завещание ли заварихте и мъчно ли е да се ръководи община като Борово?
-Не желая да се връщам обратно.

Искам да виждам напред и да имам вяра в по-доброто бъдеще на Борово.

- Как върви усвояването на европейски средства в общината и какви компликации срещате като дребна община за продобиване на нови планове?
-Трудно, само че сполучливо се преборваме за всеки вероятен късмет за европроект и до момента работим доста сполучливо. Резултатите идват постепенно, само че са забележими. Подобрихме 12 км общински пътища на стойност близо 6 милиона. Обновяваме 12 км тръбопровод в гр.Борово на стойност към 4 милиона лв..

Предстои рехабилитация на улична мрежа по два плана

единият на стойност 1,5 милиона, а другият - 4 милиона лв.. Но се гордеем освен с инфраструктурните планове. Имаме два сполучливи плана в областта на уязвимите групи и образованието на стойност 800 хил.лева.
- По какви планове работите сега?
Единият е план „ Реконструкция и рехабилитация на сектори от общински пътища RSE 1001 и RSE 2002 в Община Борово “, по контракт сред Община Борово и Държавен фонд Земеделие за даване на безплатна финансова помощ по подмярка 7.2, а точно " Инвестиции в основаването, подобряването или разширението на всички типове дребна по мащаби инфраструктура ". Той е

в границите на Програмата за развиване на селските региони

2014-2020г. Стойостта на плана е 5,8 милиона лв. и включва рехабилитация на уличната мрежа във всички обитаеми места.
Другият ни план е „ Реконструкция и рехабилитация на водопроводната мрежа на гр. Борово, за възстановяване качеството на предоставената услуга и понижаване загубите на вода “. Той още веднъж е по ПРСР за интервала 2014-2020г. Стойността му е 3, 4 милиона лв..
- Един от акцентите в работата ви е политика за напредък и претовареност. Има те ли спечеле план в тази облат?
- Да, това е план “Иновативни подходи за предприемачество и пускане на независима претовареност в Община Борово ”. Подписаният контракт е

по Оперативна стратегия ”Развитие на човешките запаси ”

за интервала 2014-2020г. Спечелихме план в процедура посредством асортимент на оферти по „ Транснационални и дунавски партньорства за претовареност и напредък ” на стойност 174 734 лева
- Един от безспорните цели на кабинета Борисов 3, е възстановяване вкарване на от ден на ден възпитаници в класните стаи. Имате ли триумфи в това отношение в Борово?
- Да, ние изпълняваме поект „ Заедно за община Борово “ по процедура „ Социално-икономическа интеграция на уязвими групи. Интегрирани ограничения за възстановяване достъпа до обучение ". Основната  цел на плана е основаване на сложен и

резистентен модел за интеграция на лица от маргинализирани общности

в съдействие с всички заинтригувани страни на локално равнище, а цената е 724 574 лв..
- Много от кметовете в страната се оплакват, че пътищата в общините им са в неприятно положение и се нуждаят от незабавен ремонт. Така ли е и в община Борово?
- За наша наслада общинските ни пътища са добре поддържани  и с помощта на европроектите няма такива за незабавни поправки.
- За какво най-често ви търсят хората? Какви проблеми слагат и кои са най-големите им болки?
- На дребните общини и обитаеми места не са им нужни кметове идеалисти, които да основават нов строй.

Хората ги интересуват елементарни неща

да имат улично осветяване, да имат поддържани гробищни паркове, постоянно сметоизвозване, добра улична мрежа, красиви паркове, лесен  достъп до услуги и институции, положително опазване на здравето и решение на казуса с кучетата.
- Един от непрекъснато повтарящите се проблеми в селата е този с битовата престъпност. Как вие го решавате?
- Работим в тясно съдействие със чиновниците на Министерство на вътрешните работи и мога да кажа, че при нас няма проблем в това отношение.
- За едни страната е майка, за други мащеха. Помага ли ви тя във вашата ежедневна работа?
- Ние всекидневно сме в връзки с министерствата по различни  стратегии и зародили проблеми. Да не забравяме обаче, че

страната сме ние - локалната власт и жителите.

- Кандидатирате се за нов мандат, какво желаете да извършите още за общината?
- На първо място, ще продължим започнатото. Ще работим в полза на жителите, както и до момента. Започва нов програмен интервал, би трябвало бърз разбор за включването на планови оферти по другите схеми и оси в него.  И работа, работа и работа всеки ден.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР