Проектът за удълбочаване на плавателните канали във Варненското езеро, най-вероятно

...
Проектът за удълбочаване на плавателните канали във Варненското езеро, най-вероятно
Коментари Харесай

Защо тръбата във Варна не е заровена, защо ремонтът още тече

Проектът за удълбочаване на плавателните канали във Варненското езеро, най-вероятно няма да бъде приключен и въведен в употреба в планувания период. Това сочи отчет за вътрешно прилагане, на Държавното дружество " Пристанищна инфраструктура ", с който " Дневник " разполага. Причините за блокирането на плана е явно неприятна подготовка за драгирането, която не е отчела съществуването на от дълго време съществуващи спънки за осъществяването му. Сред тях са забавеният от Община Варна ремонт на скъсания още преди 4 години водопровод за отходни води, който пресича езерото, бетонни трудности по дъното и незапочналото подсилване на Аспарухов мост.

Тръбопроводът, чийто притежател е локалната администрация във Варна, придвижва мощно токсични фекални води от градския кв. " Аспарухово " до пречиствателната станция в с. Тополи. Той бе пресечен от преминаващ транспортен съд през лятото на 2019 година, а кметът на града Иван Портних резервира повредата в загадка до края на април 2020 година, когато тя стана известна след изявления в медиите. Това докара до огромно замърсяване на езерото, станало очевидно и от космоса. Разследване на " Дневник " тогава сподели, че случаят се е случил, поради корист със средства, отпуснати от Европейския съюз в размер на 5 млн. евро. С тях тръбата е трябвало да бъде заровена на 3 м. под езерното дъно. Вместо това обаче тя е била положена на самото дъното.

Една тръба - доста спънки

След случая, при който тя беше прекратена от корабно витло, Община Варна предприе няколко несполучливи опита за ремонт, като след последния тръбопроводът беше " краткотрайно " оставен непокрит до намирането на решение и финансиране за вкопаването му в дъното на езерото. Сега, с изключение на, че продължава да е опасност за околната среда, тръбата се оказва и непреодолимо затруднение пред завършването на плана за удълбочаването на плавателните канали в езерото на стойност близо половин милиард лв.. " Проектът на Община Варна планува ров на траншея (дълъг, стеснен и бездънен трап за предотвратяване при строителство на пътища, канали и така нататък - бел.авт) във фарватера на Канал 1 с такава кота дъно на траншеята, която да обезпечи минимално покритие от 3 метра под дъното на канала, написа в отчета на Държавното дружество " Пристанищна инфраструктура ". Изпълнителят на предоставения план (за удълбочаване, бел. авт.) е извършил съвсем всички драгажни действия, като в зоната на авариралия водопровод драгажът е изпълнен до оптимално вероятните механически и безвредни условия, само че за предотвратяване от повреда, работата в сектора е спряна ".
По-нататък в отчета написа, че за удълбочаването на плавателните канали е мобилизирана скъпоструваща драгажна техника и всеки голословен престой е обвързван с огромни разноски и загуби за изпълнителя. Освен това се нарушава и периода по подписания контракт, което води до начисляване на неустойки. " Докато не бъде обезпечена опцията за безвредно драгиране в сектора на краткотрайно разположения водопровод е налице справедлива неспособност за изцяло осъществяване на предоставената работа и приемане на обект: " Удълбочаване на Канал 1 и Канал 2, Пристанище Варна " по реда на Закон за устройство на територията и въвеждането му в употреба. "
В отчета написа още, че е належащо " напорният водопровод да бъде разположен в плановото си състояние или друго по този начин, че да не попречва довършването на драгажните работи без опасности от повреда за механизацията, или за настоящият краткотраен водопровод за отпадъчни води ".

Колко още време и какъв брой още средства

До крайния период за довеждане докрай на драгирането във Варненското езеро остават към 4 месеца. В същото време, кореспонденцията, водена сред " Пристанищна инфраструктура " и Община Варна, разказана в отчета, демонстрира, че до началото на възможната същинска работа по вкопаване на тръбопровода в езерното дъно ще мине най-малко още толкоз време.

На 14 март т.г. варненският кмет Иван Портних сподели на брифинг, че " могат да стартират пазарни съвещания, с които да се изследва какъв брой би коствало вкопаването на фекалната тръба във Варненското езеро. Предприемането на тази стъпка, търсенето на финансиране и избора на реализатор станало допустимо, откакто неотдавна Министерството на околната среда и водите дало утвърждение за прилагане на обекта от Община Варна. Това станало повече от година откакто администрацията на Портних подала заявление за това ", сподели още той.

 Измама и серия други нарушавания са били осъществени при удълбочаването на варненското пристанище Измама и серия други нарушавания са били осъществени при удълбочаването на варненското пристанище

Сега от отчета на " Пристанищна инфраструктура " се схваща, че след възможното започване на пазарните съвещания предстоят още 8 процедури единствено две от които ще лишават към 4 месеца. Така да вземем за пример провеждането на пазарни съвещания, правенето на отчет за оценка на сходството и издаването на заповед за допълнението на разрешителното за градеж би трябвало да стане в период от 30 дни. Следва оповестяване и осъществяване на открита процедура по Закона за публичните поръчки за избор на реализатор на строително - монтажните работи. За всичко това са планувани от 45 до 90 дни. Сключването на контракт след привършване периода за обжалване на избора на реализатор става в едномесечен период.

И две котви по трасето

По време на осъществяването на драгажните работи в езерото е било открито и противоречие (в скоби в текста на отчета е сложена думата " неправомерност " ), на ситуацията на две от котвите на плаващ док на държавния кораборемонтен цех " Терем-КРЗ-Флотски Арсенал ". Една от тях навлизала на към 7.5 м. във фарватера на плавателните канали в езерото, а другата на към 2 м.

За положението и нужните следващи дейности по пренасяне на погрешно навлизащите котви е известен " Терем-КРЗ-Флотски Арсенал - Варна ", написа в отчета на " Пристанищна инфраструктура ". Това е станало с писмо още при започване на юни м.г. Цитираният отговор гласи следното: "...заявявам, че " Терем-КРЗ-Флотски Арсенал - Варна " ЕООД няма предпочитание и финансова опция да извърши дейности за изместване на всички котви и/или бетонови блокове част от системата на закотвяне на плаващ док №1 ".
С друго писмо от 31 август м.г. до Морска Администрация и копие до " Пристанищна инфраструктура ", формалният реализатор на драгажните работи " Транспортно строителство и възобновяване " е показал готово за координиране, утвърждение и приемане на планово решение за обозначаване на навлизащите котви с буйове (светещи шамандури), и драгажни действия в оптимално допустима непосредственост до местоположенията на котвите. До момента на правенето на отчета обаче отговор от страна на " Морска администрация " не е бил получен. " Докато не бъдат взети нужните решения и не бъдат подхванати съответните дейности, изпълнителят " Транспортно строителство и възобновяване " е подложен в справедлива неспособност да приключи напълно драгажните работи в зоната, което от своя страна значи, че зоната ще бъде предадена на " Пристанищна инфраструктура " с дребен сектор, в който дълбочината ще бъде над проектанта от 14.55 м. ", написа в текста на отчета.
В превод от жаргона на държавната администрация това значи, че към плитките кейове на пристанище Варна - запад, които изцяло обезсмислят драгирането за 430 млн. лева, в този момент е добавен и " дребен сектор ", който също няма по какъв начин да бъде преодолян от актуалните контейнеровози от вида " пост панамакс ". Именно тяхното привличане във варненското пристанище беше едно от обясненията за големия разход на страната.

Във връзка с придвижване на удълбочаването и невъзможността то да бъде приключено в зоните на котвите с ново писмо 3 февруари т.г. управлението на " Терем-КРЗ-Флотски Арсенал - Варна " е било известено, че е належащо не по-късно от 1 март да изведе всички котви и бетонови блокове отвън границите на фарватера на плавателния канал № 2 в пристанище Варна. " В случай, че не освободят фарватера от детайлите на тяхното оборудване, " Пристанища инфраструктура " ще бъде насила да предприеме дейности по премесването им, за сполучливо довеждане докрай на плана, написа в текста на отчета. За размера на осъществените разноски и пропуснати изгоди ще предявим към " Терем- КРЗ Флотски Арсенал - Варна " финансови искания ".
Докладът става и занимателен, когато в него се появява откъс от отговор на " Флотски Арсенал " след поставения ултиматум за изваждане на котвите (бетонните блокове) в едномесечен период. " С писмо от 22 февруари " Терем-КРЗ-Флотски Арсенал - Варна " ЕООД, ни уведомява, че котвите им се намират на планово състояние и изпълнителя на плана за удълбочаване на Канал 1 и Канал 2 в пристанище Варна, ги е изместил при осъществяване на драгажни действия, а също тъй че при осъществяваните многократни инспекции от " Морска администрация ", не се установявани несъответствия ", пишат съставителите на документа.
В мнения, изискани от строителния контрол и проектантите на удълбочаването обаче е изразено мнение, че с техниката, работеща в зоната на котвите, е невероятно те да бъдат изместени. Освен това въпросните котви са били открити във фарватера на каналите, макар предварителните предпроектни изследвания, както и макар многократните инспекции на оборудването от " Български корабен указател " и " Морска Администрация ".

Според съставителите на отчета ситуацията на бетонните блокове е нямало по какъв начин да бъде открито преди началото на удълбочаването, защото тогава те са се намирали под дъното на езерото и са станали забележими едвам в хода на работата по реализиране на плановата дълбочина от 14.55 м.

Третото затруднение пред осъществяването на плана

са към момента неизвършените брегоукрепителни работи в зоната на Аспарухов мост във Варна. " За да бъдат спазени контрактуваните периоди за довеждане докрай на драгирането е належащо работите по подготовка и осъществяване на оставащите брегоукрепителни работи в зоната на Аспарухов мост да бъдат навреме планувани, обезпечени и стартирани ", е записано в отчета.
В него се прецизира, че от февруари т.г. въпреки всичко са почнали действия по изваждането на предмети възпрепятстващи драгирането, както и драгиране за оформяне дъното на фарватера в зоната под Аспарухов мост.

 Аспаруховият мост се оказа предизвестено затруднение по план за 435 млн. лева Аспаруховият мост се оказа предизвестено затруднение по план за 435 млн. лева

Изпълнението на планът за удълбочаване на плавателните канали 1 и 2 във Варна стартира през лятото на 2020 година Скоро по-късно информация в регистъра на публичните поръчки сподели, че държавното дружество " Пристанищна инфраструктура " е предоставило без търг осъществяването на всички тези действия на сдружението " Транспортно строителство и възобновяване ". Неофициалното пояснение за това бе, че то е 100% държавна благосъстоятелност.

Отново без търг обаче, за осъществяване на същинската работа по удълбочаване на плавателните канали, " Транспортно строителство и възобновяване " е сключила контракт с подизпълнител - съветската компания " Гидрострой ", записана в ексклава Калининград. Така голяма част от сумата от 430 млн. лева, обезпечени от бюджета, е отишла в съветска компания за наемането на драгажни кораби. На различен стадий от следствието на " Дневник " се оказа, че платената цена за драгирането е няколко пъти по-висока от тази за сходни действия в Черно и Средиземно море.

След тези разкрития прокуратурата стартира инспекции, които не са дали резултат и до този миг.

 Посредникът - по какъв начин страната е платила без търг и 400 млн. лева за съветски дълбачки Посредникът - по какъв начин страната е платила без търг и 400 млн. лева за съветски дълбачки
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР