Проектът за интерконектора Гърция-България (IGB), който е предназначен да транспортира

...
Проектът за интерконектора Гърция-България (IGB), който е предназначен да транспортира
Коментари Харесай

Газовата връзка с Гърция е завършена на 99%, заяви Петков

Проектът за интерконектора Гърция-България (IGB), който е предопределен да транспортира азербайджански газ до България, е изпълнен на 99%. Това споделя министър-председателят в оставка Кирил Петков в изявление за азербайджанската осведомителна организация " Тренд ". Проектът IGB ще проработи изцяло през идната половин година, съобщи Петков. По думите му азербайджанско-българското другарство би трябвало да се трансформира в мост за преход към по-голяма енергийна диверсификация.

" За 12 години при предходното държавно управление планът IGB не беше приключен, имаше закъснение в осъществяването му. Много съм горделив да управлявам държавно управление, което съумя да приключи този план за шест месеца. През идващите седмици IGB ще работи на цялостен потенциал. Проектът е приключен на 99% и IGB ще проработи изцяло през идната половин година. Има редица дейности, които би трябвало да бъдат изпълнени преди стартирането в комерсиалната мрежа, с цел да сме сигурни, че всичко работи безвредно и вярно и че отговаряме на най-високите индустриални стандарти ", изясни Петков. Той акцентира, че EPC-подизпълнителя, компанията AVAX, би трябвало да приключи оперативно останалите работи за интеграцията и тестирането на системата SCADA.

" Останалото е главно в юрисдикцията на българските и гръцките институции - поредност от административни процедури, които би трябвало да бъдат изпълнени. Обичайната времева рамка тук може да бъде към 3 месеца, само че ние ускорихме процеса на авансово утвърждение в България с всички институции, като интензивно търсихме тяхното утвърждение, с цел да подсигуряваме комерсиалното пускане на IGB. Има мощна и целенасочена политическа и институционална поддръжка за редуциране на прогнозния период ", сподели министър-председателят. Петков добави, че България към този момент е основала работна група с представители на всички заинтригувани институции за усъвършенстване на процедурните периоди.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР