Проектът за бюджет, представен от служебното правителство, отчита реалността. Той

...
Проектът за бюджет, представен от служебното правителство, отчита реалността. Той
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Тегленето на нов заем е краен сценарий

Проектът за бюджет, показан от служебното държавно управление, регистрира действителността. Той демонстрира каква ще е обстановката при актуалните политики, които служебното държавно управление не може да трансформира. Теглене на нов заем от МВФ обаче  е доста краен сюжет, съобщи служебният вицепремие по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.

Много сме надалеч от такова развиване, посочи той. Според него е допустимо дефицитът да бъде понижен.

„ Няма потребност да стигне 3 %, с цел да влезем в еврозоната. При 4% би трябвало да създадат изключение и да ни включат. Приемането на еврото не би трябвало да става на база на понижаване на обществените разноски ”, счита вицепремиерът.

В петък служебният кабинет показа планът си за бюджет, който планува бюджетен недостиг от 6.4%, или 12 милиарда лева, инфлация от близо 9% и напредък от 1.8%. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че трябват сложни решения - еврозоната или повдигане на налози. Бившият финансов министър Асен Василев пък опонира, че в плана има най-малко две огромни неточности, в случай че се отстранят, бюджетният недостиг ще спадне до 3.6%.

Пеканов акцентира, че даже да дойдат средствата по втория транш от проекта за възобновяване, те са 1.4 милиарда лева, които не са задоволителни да запълнят дупката от 12 милиарда лева Той прикани депутатите да одобряват нужните закони. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР