Проектът There you are е резултат от много концентриран, продължил

...
Проектът There you are е резултат от много концентриран, продължил
Коментари Харесай

Говори Венеция*

Проектът There you are е резултат от доста съсредоточен, траял във времето разговор сред мен и художника за основаване на свят, който внезапно трансформира гледната точка към действителността, без значение че работи с разпознаваеми елементи от нея. Започнахме да обменяме хрумвания в месеца преди коледните празници - той беше на посетители на някакъв остров, а аз в София, очаквайки годишната поява на членове на фамилията от разнообразни точки на света. Първите мисли по тактиката на плана бяха свързани с невидимите неща, които ни дефинират - самобитна квантова физика на съществуването и принадлежността на живото към всичко неживо към нас. В диалозите участваха вятър, викове на птици и гласовете на хора, които приготвяха храна или си споделяха някакви вести. Фокусирахме се върху парадокса, че зациклили в ежедневните си отговорности, които от един световен взор губят смисъл, ние на процедура от ден на ден се отдалечаваме от същинската си същина.

На 24 февруари войната в Украйна внезапно промени международната картина, която неизбежно участва във всеки артистичен диалог или жест. И към философските парадокси, свързани със съществуването, се добави деформираният, килнат облик на политиката. Важна част от моята роля във всеки план е да намеря словесната форма, посредством която да се свържем с публиката, и в този смисъл преглеждам деликатно всяка дума и постоянно диря смислите, които тя има на разнообразни езици. Реших да ревизира какви са определенията за политика на български и съветски.

В ежедневния език това е дума със съществено потърпевша конотация в резултат на световното комерсиализиране на политическата класа, осезателната липса на ярки политически персони, многочислените провали на международните водачи при решението на съществени интернационалните рецесии, което основава всеобщо съмнение към тези, които легитимираме с вота си да ни водят.
Стопкадър от видео към " Ето къде си ". Проектът включва рисунки, апаратура и пърформанс. Фотограф: Michail Michailov
Най-лаконичният смисъл, който са влагали античните гърци в думата " политика ", е дефиницията ѝ като развой, при който група хора доближават до групови решения без значение от първичните си разлики. Тъй като Уикипедия се попълня от доброволци във всяка страна и на всеки език, смислите на общоизвестни понятия в нея доста постоянно се разграничават и отразяват по избран метод и национални разлики в мисленето за тези думи. Тук употребявам за съпоставяне първите фрази в българската и съветската Уикипедия за политика. Много постоянно бързият взор върху информацията в цифровото пространство се задоволява единствено с тези първи фрази, без да стигне до детайлностите в останалия текст.
Реклама
[Политика (от: πολιτικός,: πόλις [p`olis] -,, обвързвано с жителите на града или държавата) е умеенето да се ръководи полисът и действието по ръководството, реализира се проведен надзор над популацията. (Уикипедия)]

" Политиката (старогръцки πολιτική - " държавна активност ", от πόλις - " град, страна " [1]) е една от сферите на човешка активност, в която страните, показани от обществени управляващи и техните чиновници, както и обществените институции осъществят своите цели и ползи [1]. "

Войната явно е политическо деяние и аз не мога да намеря съответен вербален метод за нейното пояснение, тъй като считам, че това е един отблъскващ парадокс в актуалния свят. Историческото деформиране на смисъла, трансформирало старогръцкото значение на думата " политика " от " умеенето да управляваш " до " средство за реализиране на цели и ползи " , ме накара да застана в напълно различен ъгъл във връзка с езика като инструмент за шерване и схващане и да преформатирам концепцията си за метода, по който употребявам думите в плана There you are. Странното очакване на доста хора, споделящи страшната действителност на военните дейности, че установяването на нормалност в международен проект може да се случи внезапно, надали не с някаква държавна инструкция, стана част от разбора ни в този план, визиращ приближаващите се до сюрреализма аспекти на действителността.
Михаил Михайлов Фотограф: Морин Трик
В изложбата, готова за Българския павилион на биеналето, Михаил Михайлов основава образна среда, в която концепцията за нуждата от лична промяна, през която би трябвало да преминем първо в себе си, предхожда концепцията за неочакван световен поврат от лудостта към разсъдъка.
Реклама
В There you are синтаксисът е в развой на разпад, връзките, които нареждат частите на речта и артистичните образни детайли на описа, са разграничени от бялото вакуумно пространство на паузите, а това основава едно нереално място за думи и обекти, в което всеки може да навлезе във вътрешността в себе си и да го интерпретира по този начин, както го усеща.
Пространството на биеналето, където е показан планът на Михаил Михайлов, куриран от Ирина Баткова Фотограф: Калин Серапионов
Илюзорният минимализъм на изложбата е изпълнен с елементи, които предизвикат публиката мисловно и физически да играе с тях, да се пробва да разбере тяхното предопределение и да ги употребява. Тяхната чудноватост и видимо безсмислие отварят сетивата към аналогии със странността и безсмислието в нашия живот. Тишината на изложбата е алегорична, тъй като показва друго измерение, в което хората търсят своя ъгъл, където физически могат да прилепнат и да се усещат на мястото си, предпазени, отвън нападателната динамичност на действителността.

А това е единствено моментно прекарване, тъй като провокациите, пред които ни слага светът, се отразяват като ехтене върху ориста и мисленето на всеки един от нас - никой не е предпазен от непредвидените обрати в живота и тревогата от търсенето на смисъл непроменяемо ни настига и иронично ни слага в позицията на There you are.

*Заглавието е на редакцията
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Политика 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Икономика 1 Политика 2 Войната в Украйна 3 Войната в Украйна Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Неща
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР