Проектът на ГЕРБ за промени в антикорупционния закон беше одобрен

...
Проектът на ГЕРБ за промени в антикорупционния закон беше одобрен
Коментари Харесай

Проектът на ГЕРБ за антокорупционна комисия получи подкрепа в парламентарни комисии

Проектът на ГЕРБ за промени в антикорупционния закон беше утвърден на първо четене в две парламентарни комисии - правна и отрасловата за битка с корупцията. Останалите два - този, направен от екипа на служебния правосъден министър Крум Зарков и гласуван от служебния кабинет и този на " Продължаваме промяната - Демократична България " не получиха поддръжка.

" За " предложенията на партията на Бойко Борисов гласоподаваха депутатите от ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България ", Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. " Възраждане " и ИТН се въздържаха.
 
Промените в закона за антикорупционната комисия са измежду тези, които би трябвало да бъдат направени поради поетите задължения по проекта за възобновяване и резистентност. Това е третият подред парламент, който ще опита да реформира антикорупционната комисия. Проектът на ГЕРБ беше импортиран на втори юни.
 
Приетият план планува Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да бъде разграничена на две, като едната да се занимава с нелегално добито имущество, а другата - с противопоставяне на корупцията.

Комисията ще има седем члена, шестима ще се избират от Народното събрание, а един от президента. Председателят ще се сменя на ротационен принцип всяка година. Въвежда се нова фигура - на проверяващи инспектори, които ще работят по корупционни закононарушения.

Всеки член на комисията би трябвало да е с висше юридическо обучение и да има най-малко 10 години юридически стаж като все още на назначението би трябвало да е под 60-годишен.В залата по време на разискванията в четвъртък беше и краткотрайно изпълняващият длъжността ръководител на комисията за попречване на корупцията Антон Славчев, който зае поста, откакто през 2021 година Сотир Цацаров подаде оставка.

" Включването на проверяващи функционалности в антикорупционния орган ще докара до по-добри резултати при събирането на доказателствата по реда на Наказателно-процесуален кодекс. Така че, нашето мнение е, че вашите оферти ще доведат до по-добри резултати ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР