Проектът на ас. Нина Стоянова-Нанкова е фокусиран върху лечебните свойства

...
Проектът на ас. Нина Стоянова-Нанкова е фокусиран върху лечебните свойства
Коментари Харесай

Млад учен от БАН търси потенциален лек за човешки коронавируси

Проектът на ас. Нина Стоянова-Нанкова е фокусиран върху лечебните свойства на растението Каменен лотос върху човешки коронавируси

Традиционното тайванско растение Graptopetalum paraguayense E. Walther и неговият капацитет в битката против човешки коранавируси е обект на усилени проучвания в Българска академия на науките.

Ас. Нина Стоянова-Нанкова е представител на плана, учещ състава и антивирусните свойства на растението, известно още като Каменен лотос. Интересът на ас. Стоянова-Нанкова и екипа към това необятно употребявано като храна растение в Тайван е провокиран от ниските равнища на Covid-заболеваемост и леталитет, регистрирани там от началото на пандемията. В основата на плана е съмнението, че точно това растение, което тайванците ежедневно употребяват, е една от аргументите за тези по-високи равнища на имунитет на локалното население. Това прави плана на Нина и останалите надарени учени в Българска академия на науките извънредно настоящ и с огромно световно значение.

Научният план е фокусиран както върху евентуалните лечебни свойства на растението против Covid-19, по този начин и върху изясняване механизма на деяние на дейните съединения (лиганди) към ензимните центрове на разнообразни ензими, участващи в репликацията на вирусите посредством квантово-химични способи.

Актуалната все още битка с човешките коронавируси се свежда до предварителна защита посредством ваксини. Затова е значимо да се създаде и утвърди ефикасна терапия, каквато все още не е налична на международно равнище. Изследването на ас. Стоянова-Нанкова се основава на обстоятелството, че растенията са натурален контейнер на разнообразни биологично дейни съединения, а ядливите растения, каквото е и Каменният лотос, са потвърдили своята сигурност във времето. По този метод появяването на нежелани лекарствени реакции се свежда до най-малко.

Проектът е пионерен, както за България, по този начин и за света и резултатите му биха имали значително значение в региона на химията и медицината. Освен с плана за антикоронавирусната интензивност на растението Каменен лотос, ас. Нина Стоянова-Нанкова работи по разнородни проучвания в лаборатория „ Теоретична химия “ на ИОНХ-БАН.

Според ас. Нина Стоянова-Нанкова науката е необятна галактика, за чието проучване човек би трябвало да прояви творчество и креативност.

Интересът ѝ към науката се появява още в детството и се затвърждава дефинитивно, откакто попада в научна работна среда в ИОХЦФ-БАН. Там тя се убеждава, че това, което учи, има своя смисъл и приложение и се среща с разнообразието, което науката предлага. В момента младата изследователка е зачислена като докторант към Института по обща и неорганична химия към Българска академия на науките, където е и помощник. С плана си, отдаден на антикоронавирусната интензивност на растението Каменен лотос, ас. Стоянова-Нанкова печели влиятелната научна премия „ За дамите в науката “ на L`Oréal и ЮНЕСКО през 2021 година

За персоналния си опит по пътя на млад академик тя споделя: „ Едно от главните неща за развиването на един академик е средата, в която работи. В Българска академия на науките открих както прелестни сътрудници, по този начин и страхотна работна среда. Младите учени в Българска академия на науките получават поддръжка както от сътрудниците си, по този начин и от разнообразни стратегии за стимулиране развиването на млади учени, провеждат се редица състезания и разнообразни награди за млади учени и не на последно място има отлична последователност от по-опитните сътрудници. “
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР