Проектът Изкуство за всекиго“ на Театър ВЕСЕЛ (Велико Търново) се

...
Проектът Изкуство за всекиго“ на Театър ВЕСЕЛ (Велико Търново) се
Коментари Харесай

Театър ВЕСЕЛ с представления за деца със специални образователни потребности

Проектът „ Изкуство за всекиго “ на Театър ВЕСЕЛ (Велико Търново) се осъществя с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура “, заяви в ефира на Дарик радио шефът на театъра Веселин Василев. /Чуйте цялото интервюв прикачения звуков файл/

Проектът включва представления за деца и младежи със специфични просветителни потребности, както и за деца с стеснен достъп до културен артикул, множеството от които са обществено слаби.

„ Изкуство за всекиго “ има за цел да доближи и до консуматори на обществена услуга от спешен център за деца, жертви на трафик или потърпевши от принуждение. Те би трябвало да бъдат приобщени към изкуството, тъй като са част от нашето общество. Възпитателните и формиращите функционалности на театъра основават един по-спокоен и предпазен от провали свят за детето, в който то може да преоткрие себе си, да се почувства решително и можещо.

В рамките на три спектакъла екипът на Театър ВЕСЕЛ ще насочи своите послания до възпитаниците на Центъра за специфична просветителна поддръжка „ Свети Теодосий Търновски “ в град Велико Търново, до учениците от ОУ „ Христо Смирненски “ в с.Водолей, област Велико Търново, както и до потребителите от Кризисния център за деца в с.Балван, област Велико Търново. Това ще бъде тяхната поредна среща с магията на кукленото театрално изкуство. Търновските кукленици още веднъж ще дарят децата и младежите със своя гений и креативна сила и ще надградят към този момент положените основи на нужда у младите фенове от до момента им с живото изкуство.

Успешното съдействие на Театър ВЕСЕЛ с Националния фонд „ Култура “ води своето начало обратно във времето. Множество планове на театъра са имали своята реализация с помощта на финансовата поддръжка на фондапо стратегия „ Мобилност ”. Това са участия в Световния фестивал на кукленото изкуство в Прага (Чехия)през 2007 година (Награда за най-хубав автентичен спектакъл), в интернационалните театрални фестивали в Любляна и в Марибор (Словения) през 2008 година, в Международния куклен фестивал „ Златната магнолия ” в Шанхай (Китай) през 2010 година (Специална премия на журито) и в Международния куклен фестивал „ На посетители на „ Арлекин ” в Омск (Русия) през 2013г. (Специална премия на спонсора на фестивала).

Сътрудничеството с Националния фонд „ Култура “ е част от креативната биография на Куклен спектакъл ВЕСЕЛ и е асъдействало за неговото разпространение и международно самопризнание за търновските артисти.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР