Проектът е бил възможен чрез средата за тестване Virtualbox и

...
Проектът е бил възможен чрез средата за тестване Virtualbox и
Коментари Харесай

Как един технологичен любител успя да подкара ChatGPT на IBM PC от 1984 година

Проектът е бил вероятен посредством средата за тестване Virtualbox и библиотеката MTCP

Емил Василев преди 18 секунди 1 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 17:02 | 26.03.2023

Руснаци благодарение на невронна мрежа генерират изображения на тематика „ Ако Илън Мъск се бе родил в Съюз на съветските социалистически републики “

IT НовиниДаниел Маринов - 17:54 | 25.03.2023

ДНК от косата на Бетовен разкри огромна изненада съвсем 200 години по-късно

IT НовиниЕмил Василев - 13:01 | 27.03.2023

Украйна към този момент употребява картонени дронове във войната с Русия

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

ChatGPT на OpenAI може и да е на върха на технологиите c изкуствен интелект, само че опитът на крайния консуматор с него е малко повече от текст и работа в мрежа. Един софтуерен фен взема решение, че 39-годишният му компютър има всичко належащо, с цел да работи с чатбота с генеративен изкуствен интелект.

Любителят Йео Кхенг Менг неотдавна показа своя клиент ChatGPT за MS-DOS, работещ на неговия съвсем 40-годишен IBM PC. Приложението сформира текст също толкоз добре, колкото и услугата на OpenAI на модерни системи, единствено че в елементарен ретро жанр.

Йео избра най-стария MS-DOS компютър в сбирката си – IBM 5155 Portable PC от 1984 година. Той употребява процесор Intel 8088 4,77 MHz на IBM PC от 1981 година, съчетаем с NE2000 ISA Ethernet адаптер, работи с MS-DOS 6.22 и има 640 KB RAM. Йео счита, че всяка машина с DOS би трябвало да може да се оправи с всичко, което работи с тези спецификации.

Изграждането на нов интернет основан програмен продукт на операционна система и личен компютър отпреди появяването на интернет представляваше многочислени провокации. Йео трябваше да разбере по какъв начин да вкара в употреба мрежите в MS-DOS и да тества софтуера за IBM PC на актуален компютър. Тестването на клиента на 64-битовата машина на Йео с Windows 11 се оказа комплицирано, защото по дифолт тя не може да извършва компилирани 16-битови DOS двоични файлове. Преместването на тестовия код на IBM PC щеше доста да забави създаването.

Освен това съвместимостта с winevdm нямаше да се свърже с мрежата. Python за MS-DOS също не може да се употребява, тъй като не поддържа 16-битови процесори. Вместо това Йео тества плана в система Virtualbox, работеща със същата версия на DOS, конфигурирана на 5155, с мостова мрежа към основния компютър.

Йео сподели, че библиотеката MTCP е най-важният инструмент в плана. Тя му е разрешила да кодира мрежовата функционалност относително бързо, макар че е трябвало да се оправи с неналичието на многопоточност в DOS.

Единствената част от клиента ChatGPT, която не се извършва на системата на IBM, е проксито HTTP-to-HTTPS. Дори в случай че Йео можеше да придвижи нужната TLS библиотека на Intel 8088, нейната продуктивност евентуално щеше да бъде прекомерно мудна. Затова тази част от процеса би трябвало да се употребява на актуален компютър.

Дори и да не е 100-процентово решение, потреблението на генеративен изкуствен интелект на такава остаряла система носи ненапълно ретро-футуристична атмосфера. Въвеждането на текст и приемането на образован отговор е нещо, което хората са си представяли, че компютрите вършат най-малко от времето на разцвета на 5155.

Проектът наподобява и на други образци за модерна функционалност, работеща на ретро хардуер. През 2015 година инженери на Netflix сътвориха клиент работещ на NES. През 2019 година Йео направи версия на Slack за Windows 3.1, а през 2021 година някой накара Apple IIe от 1983 година да възпроизвежда видео в цялостна динамичност.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР