Проектът Breakthrough Listen се ослушва от януари 2016 г. за

...
Проектът Breakthrough Listen се ослушва от януари 2016 г. за
Коментари Харесай

Изкуствен интелект откри 8 възможни сигнала от интелигентни извънземни цивилизации

Проектът Breakthrough Listen " се ослушва " от януари 2016 година за техносигнатури - радиосигнали от интелигентни извънземни цивилизации - благодарение на огромния радиотелескоп Green Bank в Западна Вирджиния, Съединени американски щати. Неотдавна екипът употребява изкуствен интелект, с цел да проучва 480 часа данни, вследствие на което открива не по-малко от 8 вероятни сигнала за техносигнатури - " осем неоткрити до момента сигнала, които имат избрани характерности, предстоящи от същински техносигнатури ".

Търсенето на сигналите се прави от екип под управлението на Питър Ма (Peter Ma) от Университета в Торонто, Канада, който употребява телескопа Green Bank за 820 наблюдения на близки звезди. Получените от звездите данни са изпълнени със замърсяващи шумове, да вземем за пример от GPS спътници, мобилни телефони и други наземни източници. Ма основава логаритъм с изкуствен интелект, който филтрира земния звук от сигнала и оставя единствено радиосигнала от звездата и близките близки планети.

Макар че осемте открити кандидат-технологични сигнала имат характерности, съгласно които идват от извънземни интелигентни цивилизации, до момента в който сигналите не бъдат доказани от различен радиотелескоп, например от радиотелескопа Parkes в Австралия, който се употребява и за плана Breakthrough Listen, те остават единствено претенденти. Осемте сигнала идват от пет звезди, а точно HIP 13402 и 54677, които са звезди от спектрален вид K, HIP 62207 - звезда от вида G, сходна на Слънцето, HIP 56802 - звезда от вида F, и най-после HIP 118212 - звезда от вида M.

Всички звезди се намират на разстояние сред 30 и 90 светлинни години от Земята. При по-късни наблюдения с радиотелескопа Green Bank осемте претенденти към този момент са били изслушани още веднъж, само че от този момент не се чува нищо.

Breakthrough Listen е план за търсене на интелигентни извънземни връзки във Вселената. С финансиране от 100 млн. $ и хиляди часове наблюдения с телескопи в най-модерните уреди, това е най-всеобхватното търсене на извънземни връзки досега. Неотдавна радиотелескопът MeerKAT в Южна Африка също се включи в плана Breakthrough Listen, с който има намерение да организира следващи проучвания.

Може да клонирате кода за разбор в github. Това вместилище също по този начин съдържа цялостни описи с цели и данни за най-хубавите претенденти, маркирани в документа. Достъп до цялостния набор от данни, употребен при търсенето в архива на Breakthrough Listen, е свободен, само че са нужни механически и програмни умения, написа " Офнюз ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР