Проект за защита на живота и здравето на птиците и

...
Проект за защита на живота и здравето на птиците и
Коментари Харесай

5-годишен проект за защита на птиците започва едно от трите ЕРП-та

Проект за отбрана на живота и здравето на птиците и благоприятни условия за безвредно гнездене започнаха от ЧЕЗ Разпределение, оповестиха от електроразпределителното сдружение.

Целта на плана е запазване на биологичното многообразие и запазване на електроразпределителната мрежа от пожари.

Инициативата ще се осъществя в продължение на 5 години. Предвижда се инсталирането на 4000 защитни и 3600 маркиращи уреди на рискови стълбове. Ще бъдат инсталирани 900 платформи за покачване на щъркелови гнезда.

Партньори по плана са Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП). Дейностите ще бъдат в 19 особено предпазени зони по Директива на птиците на Европейски Съюз, част от мрежата Натура 2000.
Българско дружество за защита на птиците ще дефинира значимите за птиците места и местообитанията им, което ще подсигурява целенасоченото и ползотворно осъществяване на предвидените  действия.

Проектът " Опазване на застрашени типове птици посредством обезопасяване на рискови за тях въздушни електропроводи в предпазени зони от Натура 2000 в Западна България ", LIFE16/NAT/BG/000612. Бюджетът на програмата е 2,65 млн. евро.

От стъпването на електроразпределителната компания на българския пазар, сдружението е обезопасило 620 гнезда посредством монтиране на платформи, особено конструирани да защищават птиците от токов удар, както и 520 стълба. До момента вложенията на сдружението за отбрана на биологичното многообразие, възлизат на над 100 хиляди лева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР