Проект за изменение на Закона за здравето, който се обсъжда

...
Проект за изменение на Закона за здравето, който се обсъжда
Коментари Харесай

Функциите на Фонда за лечение на деца ще се поемат от НЗОК

Проект за изменение на Закона за здравето, който се разисква от специалистите на министерството на опазването на здравето и НЗОК, планува Център " Фонд за лекуване на деца " да бъде закрит, а функционалностите му да се поемат от НЗОК. Наред с лекуването в чужбина, което НЗОК по този начин или другояче е задължена и до в този момент да обезпечава, посредством издаване на формуляр S2, планът за изменение на закона планува касата да заплаща разноските за медицински произведения, нужни за лекуването на деца, когато то се прави в България. Запазва се моделът на привличане на средства, в това число и приходите от таксите на политическите партии, според Изборния кодекс.
Фондът за лекуване на деца беше основан, с цел да улесни лекуването на тежко заболели деца в страната и чужбина. За късия интервал на действието си, той ще се запомни повече със свадите и обвинявания в злоупотреби, в това число и арести на чиновници, в сравнение с с обезпеченото лекуване. Очакванията, че фондът ще притегли обилни средства от дарения не се оправдаха. Основната част от финансирането си остана бюджетно, а даренията са пренебрежимо малко. В огромна степен активността на Фонд „ Център за лекуване на деца” се припокрива с тази на НЗОК, написа Център за отбрана на правата в опазването на здравето.
В законопроекта се планува също да бъде закрита и Комисията за лекуване в чужбина, която функционираше до в този момент в министерството на опазването на здравето, като нейните функционалности също се поемат от НЗОК. Комисията за лекуване в чужбина към Министерство на здравеопазването е недоразвит излишък от здравна система преди промените и основаването на НЗОК. Ако комисията въпреки всичко играеше някаква роля до 2007 година, то след приемането на страната ни в Европейския съюз, единствено дублира функционалности, които със закон по този начин или другояче са предоставени на НЗОК.
С член 83з от Закона за здравното обезпечаване тя е избрана за национална точка за контакт по въпросите на трансграничното здравно обслужване в Европейския съюз. Администрацията на касата има към този момент забележителен опит в издаването на позволения за планово лекуване и заплащането на оказана незабавна и неотложна здравна помощ в страни членки на Европейски Съюз в размери неведнъж надхвърлящи тези на КЛЧ и ЦФЛД. Прехвърлянето на функционалностите на двете структури, които се планува да бъдат закрити, не би трябвало да докара до разтърсвания или проблеми с обслужването на болните.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР