Проект на заповед на министъра на околната среда и водите

...
Проект на заповед на министъра на околната среда и водите
Коментари Харесай

МОСВ забранява вноса и развъждането на норки у нас


Проект на заповед на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов не разрешава вноса и развъждането на типа американска норка на територията на България.

Забраната се основава на член 67, алинея 4, т. 2 от Закона за биологичното многообразие, съгласно който със заповед министърът може да забрани „ вноса, развъждането и развъждането на неместни скотски, растителни и гъбни типове, в това число подвидове и вариетети, в случай че инцидентното им освобождение в дивата природа ще заплаши съществуването на локални типове от дивата флора, фауна и микота “. Целта на заповедта е съкращаване на общия брой екземпляри от типа посредством възбрана на вноса и размножаването, с цел да се ограничи рискът от изпускане в природата и да се понижи директната опасност за биологичното многообразие в България.

Според наблюденията на експертите по биоразнообразие има сериозен риск от нахлуване и бързо разпространяване на популацията от фермите за норки в околната среда. Трайното определяне измества локални типове и най-много унищожава предпазени типове бозайници, птици, влечуги и други Има риск и за стопанската активност на рибовъдни стопанства. Не на последно място се популяризират зоонози, в това число и коронавируси. В интервала 2018 - 2021 година в Регионалната ревизия по околна среда и води (РИОСВ) - Стара Загора са получени 5 сигнала за избягали животни от фермата за норки към околните села Маджерито и Загоре, Стара Загора.

Министър Борислав Сандов стимулира възбраната и с данни от мониторинга на Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българската академия на науките (ИБЕИ-БАН), съгласно които в интервала 01.08.2017-11.03.2019 има общо 108 избягали норки, от които 27 са открити в дивата природа, в това число два случая в НАТУРА 2000 зоната BG0000425 „ Река Сазлийка ”. Най-голям брой избягали човеци – 72%, са регистрирани в края на зимата и началото на пролетта, което съответствува с първия интервал на размножаване на норките. Изводите сочат, че в региона на селата има постоянна популация на американска норка.

Поради мощното си негативно влияние върху биоразнообразието и екосистемите, както и върху стопанската система в Европа, типът е включен от учените под номер 19 в листата на 100-те най-опасни инвазивни непознати типове в Европа, както и на предпочитаните инвазивни непознати типове за България.

В 24 страни в Европейски Съюз е записано съществуването на американски норки в дивата природа след изпускане от животновъдни обекти. А в 19 страни към този момент са открити устойчиви популации. Избягалите норки са изместили популациите на мощно застрашената европейска норка и са съдействали за изгубването на сериозно застрашени европейски типове животни.

През последните 20 години в Европейски Съюз са въведени забрани за рандеман на скъпи кожи от животни, включително и от типа американска норка, в редица страни –  Англия, Австрия, Нидерландия, Словения, Хърватия, Чехия, Италия, Франция, Словакия, Унгария, Люксембург и Белгия. Забрана за развъждане на норки и животни за скъпи кожи има на процедура и в Германия, Швеция и Швейцария, където условията за изискванията за развъждане, настаняване, хуманно отношение и други са толкоз повишени, че няма икономическа успеваемост от тези ферми. Извън Европейски Съюз възбрана за развъждане на животни за скъпите им кожи е въведена в Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Израел, Нова Зеландия, някои елементи от Съединени американски щати и Канада и др.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР