Продукцията в строителния сектор на ЕС и в частност на

...
Продукцията в строителния сектор на ЕС и в частност на
Коментари Харесай

Силен спад на строителството в ЕС през декември, по-слабо понижение в България



Продукцията в строителния бранш на Европейски Съюз и в частност на еврозоната спадна внезапно през декември 2021 година след нерешително показване месец по-рано, като в България строителството също се сви, само че много по-скромно, демонстрират данни на Евростат.

Строителството в Европейски Съюз се намали през декември с 3,1% по отношение на ноември, когато се увеличи с едвам 0,1 на 100. В еврозоната продукцията в строителството се сви през последния месец на 2021 година с 4% по отношение на ноември, когато се сви с 0,2%, влошавайки се за второ следващо тримесечие.

Най-силен спад през декември означи строителството в Австрия (понижение с цели 8,1%), следвана от Германия (със 7,3%) и Франция (със 7,0%). В същото време най-силно покачване на продукцията в строителството беше регистрирано в Унгария (скок със 7,2%), Швеция (с 4,6%) и Белгия (с 3,2%).

Графика на продукцията в строителния бранш на Европейски Съюз и еврозоната



Спрямо година по-рано продукцията в строителния бранш на Европейски Съюз се намали през декември 2021 година с 1,8% след покачване с 1,3% през ноември, до момента в който в границите на еврозоната строителството се сви с 3,9% след повишаване с 0,4% месец по-рано.

Най-силен спад на годишна база в строителството през декември беше регистриран в Германия (понижение с цели 13,6%), следвана от Словения (с 6,4%) и Австрия (с 4,3%), до момента в който най-силен напредък беше регистриран в Унгария (скок с цели 29,0%), Италия (с 19,3%) и Швеция (с 9,6%).

Според същото изследване на Евростат строителството в България през декември 2021 година се намали с 0,3%, само че след напредък с 1,9% през ноември, до момента в който на годишна база продукцията в българското строителство набъбна през декември с 1,4% след покачване с 3,2% месец по-рано.

В рамките на последното тримесечие на 2021 година строителството в нашата страна набъбна с 0,7% по отношение на третото тримесечие, когато означи намаляване с 0,2%, а по отношение на година по-рано се увеличи с 0,8% след напредък с 1,2% през третото тримесечие.

В целия Европейски Съюз строителството през последното тримесечие на предходната година се увеличи с 0,2% по отношение на третото и набъбна с 0,8% на годишна база, а в еврозоната се сви с 0,3% на тримесечна база и с 0,2% на годишна база.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР