Продавачите на жилища в Лондон са намалили цените повече, отколкото

...
Продавачите на жилища в Лондон са намалили цените повече, отколкото
Коментари Харесай

Продавачите на имоти в Лондон свалят цените заради лихвите

Продавачите на жилища в Лондон са понижили цените повече, в сравнение с във всяка друга област във Англия през юни. Причината са растящите лихви по заемите, които лимитират още повече достъпността на най-скъпия заможен пазар в страната, сочи допитване, представено от Bloomberg.

Офертите в английската столица са паднали с 1.6% по отношение на май, демонстрират данни на имотния портал Rightmove. На национално равнище обаче цените са останали съвсем непроменени.

Ипотечните заеми нарастват този месец поради упованията, че Английската централна банка ще продължи да покачва главните лихви, с цел да укроти инфлацията, която остава над четири пъти по-висока от задачата за 2%.

Тъй като пазарите вземат поради опцията лихвите да доближат 6%, невиждано от 2001 година равнище, специалисти предизвестяват за риск от задълбочаване на рецесията.

Тази седмица ще бъде от значително значение за вероятностите. Официални планирани данни демонстрират, че инфлацията се е забавила леко по отношение на 8.7% през април и се чака АЦБ да предприеме още едно покачване с четвърт пункт до 4.75%. Има прогнози и че ръководителите на централната банка ще изберат покачване с половин пункт, в случай че инфлацията още веднъж се окаже по-висока.

Очакваме още някои обрати тази година и през последния месец към този момент регистрирахме няколко такива, в това число настойчиво висока инфлация, изненадващо огромни растежи на заплатите и тяхното вероятно влияние върху лихвите и наличностите “, разяснява Тим Банистър, шеф на имотните разбори в Rightmove.

„ Очакваме, че ще се стигне до нова смяна според от данните за инфлацията тази седмица и решението за главната рента на АЦБ “, добавя той.

В Лондон спадът на офертните цени е бил максимален в някои от най-скъпите квартали, в това число Камдън и Уестминстър, където междинните офертни цени към момента надвишават 1 млн. паунда. Квартали като Енфийлд, Хароу и Нюъм също са отчели обилни спадове.

Макар че купувачите в страната към момента желаят да купуват, по данни на Rightmove запитванията при продавачите през последните две седмици към момента са с 6% над равнището преди пандемията през 2019 година, контрактуваните продажби са надолу с 6% и това демонстрира неустановеност измежду продавачите.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР