Продължилият 10 месеца процес срещу 33-годишната медицинска сестра от неонатологично

...
Продължилият 10 месеца процес срещу 33-годишната медицинска сестра от неонатологично
Коментари Харесай

Убийцата на бебета ще е доживот в затвора. Но това не е краят на историята

Продължилият 10 месеца развой против 33-годишната здравна сестра от неонатологично поделение Луси Летби завърши към този момент с доживотна присъда без право на подмяна. Тя беше приета за отговорна за убийството на седем бебета и опит за ликвидиране на още шест. Летби, избрана като най-ужасната убийца на деца в актуалната английска история, никога няма да бъде освободена от пандиза и по този начин стана четвъртата жена във Англия с подобна присъда.

Престъпленията на Летби бяха разказани като " садистични ", " жестоки ", " премислени ". Те са разкрити след едно от най-дългите и сложни разследвания напоследък в Обединеното кралство, написа " Гардиън ". А размерът от доказателствени материали по делото е голям.

Престъпленията на Луси Летби стартират най-малко преди осем години в  болница " Countess of Chester " ( " Графиня Честър " ) в Северна Англия. Тя инжектира съдбовно количество въздух във вените на прибързано родено бебе, което другояче е в положително здравословно положение. След като е поверено на Летби, която тогава е нощна промяна, положението на новороденото бързо се утежнява и то умира 90 минути след началото на нейното дежурство. Летби повтаря тези дейности като убива или се пробва да убие голям брой бебета. По време на процеса се изнасят обстоятелства, че тя е умъртвявала новородените като им е давала принудително мляко - на едно бебе, други две е отровила с инсулин.

Това не е краят на историята - полицията подозира, че може да има още бебета, на които тя е протегнала ръка, в други две лечебни заведения в северозападните елементи на страната и техните фамилии чакат отговори.

Въпреки присъдата остават голям брой тежки въпроси - главно за бездействието на болничното управление.

Как тази млада здравна сестра, която е описвана като безлична, незабележима, даже приятна, стига до такива ужасни закононарушения? И какво, в случай че изобщо нещо, е направено, с цел да бъде спряна тя в точния момент?

Медицинската сестра е задържана през 2018 година, три години откакто е било осъществено първото ликвидиране на новородено. Две години са нужни на полицията да упрекна Летби заради сложността на случая и тя остава под арест до ноември 2020 година, до момента в който чака началото на процеса. Дори и тогава мъката на фамилиите на жертвите продължава със серия от отлагания на съвещанията по делото.

Един от изключително сериозните миг в процеса е, когато здравната сестра взема решение сама да свидетелства. Дотогава тя постоянно твърди, че е почтена. Докато въпросите задава нейният юрист, тя е необикновено безапелационна и красноречиво разказва какво отражение е имал процесът върху нейния живот. Но когато стартира кръстосаният разпит, всичко това изчезва. Тя става студена и стартира да дава едносрични отговори, главно с " да " или " не ", гледа втренчено в една точка над главата на прокурора, приказва с еднообразен глас.

Съдебните заседатели вземат решение повече от 110 часа. В един миг наподобява, че ще се стигне до патова обстановка, само че най-после те я признават за отговорна. Съвместно изказване от фамилиите на жертвите гласи, че присъдата е горчиво-сладка.
Мотивът - мистерия
Какво е обяснението за тази поредност от садистични дейности против най-беззащитните.

Въпреки години на следствия и развой, който продължава 10 месеца, все по този начин няма ясно пояснение какви са претекстовете за тези чудовищни убийства. В детството на здравната сестра няма никакви свидетелства за контузия или принуждение. Напротив, и по време на процеса тя получава поддръжка от родителите си. Сред някои от хипотезите за държанието ѝ е и тази, че Лети е била увлечена по женен доктор. с който е имала връзка. Характерът на техните връзки е значим, защото лекарят, чието име не може да бъде посочено поради предписание на съда, е отговарял за бебетата, чието положение се е влошавало. Според обвиняването това е бил нейният метод да притегли вниманието му към себе си.

Сред другите хипотези за отвратителните ѝ дейности са, че ѝ е харесвало да си играе на Господ, че е била отегчена или че е изпитвала наслаждение да следи тъгата на хората, изгубили бебето си (в някои случаи и бебетата си). 
Престъпната немарливост на болничното заведение
Един от огромните въпроси е за отговорността на болничното заведение. Ръководството ѝ е упреквано, че е отказало да предприеме някакви стъпки макар поредицата от сигнали, подавани от старши лекари в неонаталогичното поделение през годината, в която Летби е вредила - в седем от случаите необратимо, на новородени бебета.

Пред " Гардиън " доктор Стивън Бриъри, съветник педиатър, който е първият човек, който вижда връзката на Луси Летби с необяснимите и необикновени смъртни случаи при бебетата (новоредените умират постоянно на нейни дежурства) и алармира рководството на лечебното заведение, изяснява, че болничните управляващи изобщо не реагират, когато той и други лекари споделят терзанията си. Те дори са принудени да се извиняват на здравната сестра, че я подозират.

Летби не е отстранена от работа чак до юли 2016 година, година, откакто за първи път доктор стартира да я подозира, че има пръст в гибелта на бебе и споделя терзанията си с болничното управление. Според Бриъри то е показало безгрижие. Семействата на жертвите споделят, че се усещат предадени. Ключовият медицински специалист на обвиняването счита, че тези, които не са реагирали съответно също би трябвало да бъдат разследвани от полицията за непредумишлено ликвидиране.
Какво следва
Правителството стартира самостоятелна инспекция за събитията към убийствата, осъществени от Летби. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР