Продължение на "Парите в брой - защитник на личната неприкосновеност"Секторът

...
Продължение на "Парите в брой - защитник на личната неприкосновеност"Секторът
Коментари Харесай

Дигиталните пари като заместител на кеша

Продължение на "Парите в брой - бранител на персоналната цялост "

Секторът на дребните услуги - източник на бъдещи промени?

Разплащателните начини еволюират, развиват се на етапи. Например, използването на мобилни решения за заплащания по предписание се предшестват от потреблението на кредитни и дебитни карти. Такъв е казусът в Германия, където безконтактните интервенции последователно набират благосклонностите на потребителите. Китай пък наподобява е напълно различен случай, което е потвърдено от подробни изследвания в двете страни. Според тях, през 2017-а заплащанията в брой и с дебитни карти са донесли най-голямата част от приходите на немските търговци на дребно, до момента в който мобилните преводи не са играли забележима роля. Съвсем друга е била картината при китайските консуматори в огромните градове на страната. Там преобладаващи са били мобилните заплащания, които са надскочили неведнъж интервенциите с дебитни и кредитни карти.

Разплащателните привички на китайците към момента търпят непрекъснати промени, тъй като технологиите не престават да еволюират. Безконтактните услуги са в напредък - те по-специално се пробват да компенсират "болката от заплащането " с физическа усмивка.

До каква степен това шопинг-приключение ще стане известно в Германия следва да забележим. Съществуват обаче съществени опасения към отбраната на персоналните данни и първо те би трябвало да бъдат отстранени.

Моето персонално мнение е, че преходът към общество с по-малко пари в брой би трябвало да бъде управляван от потребителите, а не от доставчиците. Изглежда, най-малко в Германия, че клиентите ценят съществуващото многообразие от способи за заплащания, а кешът продължава да е значима част от тях. В "банково-центрираната " немска финансова система комерсиалните банки са основните артисти в обезпечаването на разплащателната инфраструктура, която може да се грижи както за физическите, по този начин и за цифровите други възможности.

Промени се следят и в немския бранш на дребни услуги. От една страна, немските дребни търговци се обръщат от ден на ден към китайските снабдители на мобилни решения за заплащания, изключително предвид на растящите продажби на китайски туристи. От друга страна, търговците на дребно са нараснали обсега си на активност посредством затваряне на кешовия цикъл в Германия. В наши дни от ден на ден магазини оферират съществени банкови услуги на клиентите си като да вземем за пример тегления и складиране на пари в брой на касите си.

Всичко това значи, че трансформацията на разплащателния пейзаж въобще не е завършила.



Цифровите валути на централните банки като сурогат на кеша

В цифровата ера не би трябвало да е изненадващо, че и централните банки разискват евентуалните плюсове и минуси на цифровите форми на парите, които се пускат в приложимост. В момента съществуват голям брой оперативни въпроси, свързани с цифровите валути на централните банки, които остават неразрешени. Това се отнася, да вземем за пример, за употребяваните технологии. Blockchains и технологията на разпределените регистри, на които те се основават, наподобяват обещаващи и централните банки са отворени към тях по принцип. Съществуват няколко евентуални благоприятни условия за потреблението им в системите за сетълмент и за разплащания да вземем за пример, чието изследване си коства да продължи. Но ръководството и сигурността на предпазване на големи количества данни не изискват безусловно такива разпределени регистри и би следвало тези технологии "да се разнищят " по-добре от позиция на оперативния риск.

Не по-маловажно е да се обмисли и точното приложение на цифровите пари. Говорейки по принцип, съществуват два вероятни разновидността на тези валути. Единият е за едри услуги, който лимитира използването на тези средства от стеснен брой участници на финансовия пазар за характерни цели. Вторият е за някакъв вид дребни услуги, при които локални и даже задгранични небанкови компании ще имат достъп до цифровите пари на централната банка.

Първият вид се третира като усъвършенстване на съществуващите структури от позиция на обработката на комерсиалните покупко-продажби с скъпи бумаги и на валутните транзакции. Той обаче ще има незабележим или нулев резултат върху паричната политика. Вариантът на дребно обаче може да значи евентуална промяна на съществуващия модел на икономическите взаимоотношения сред семействата, комерсиалните кредитори и централните банки. Подобен фундаментален преход не е лишен от опасности и изисква деликатно обсъждане. Стои също и въпросът какъв брой мощно би било желанието на индивидите да съществува сходна форма на цифрова валута на централните банки.

Според мен най-належаща е потребността от основаване на бързи и рентабилни системи за трансгранични разплащания. И сега съществуват пазарни решения, които имат капацитет да бъдат трансформирани в дейно общоевропейско решение за цифрово заплащане. Незабавните кредитни прехвърляния SEPA (единна форма за заплащания в евро) могат да служат като база за такова решение. Ние би трябвало да развиваме тези системи, преди да предприемем по-радикални стъпки.

Заключението: Старият свят на разплащанията против новия свят

Историята не е нова и умерено можем да кажем, че "новото е почнало да остарява, а остарялото - да се подмладява ". Икономическите структури са се интегрирали. Основните пазарни зависимости към момента са в действие: оцеляват тези компании, които са конкурентни и оферират неповторими артикули.

Според мен светът на разплащанията е напоен от същия дух: цифровите разновидности оферират вълнуващи вероятности, само че това не значи безусловно изключването на съществуващите способи за заплащания. Което усилва разнообразието от способи за паричен продан. Кешът предлага неповторимите форми на самостоятелност от обществените и електронните мрежи, което допуска, че той ще продължи да се радва на огромна известност в еврозоната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР