Продължават усилията на посредници от САЩ, Катар и Египет да

...
Продължават усилията на посредници от САЩ, Катар и Египет да
Коментари Харесай

Блинкен след срещата с Нетаняху: Все още има надежда за примирие в Газа

Продължават напъните на медиатори от Съединени американски щати, Катар и Египет да реализират помирение сред Израел и палестинската формация " Хамас ". Американският държавен секретар, който е на петата си обиколка в Близкия изток от началото на спора в Ивицата Газа, съобщи, че към момента има вяра за договорка.

Антъни Блинкен сподели след среща с израелския министър председател Бенямин Нетаняху, че постигането на съглашение за освобождение на заложниците в Ивицата Газа към момента е допустимо.

" Независимо че в отговора на " Хамас " има някои искрено неприемливи положения, той дава шир за реализиране на съглашение ", уточни държавният секретар. 

По-рано Нетаняху отхвърли препоръчаните от " Хамас " условия за преустановяване на огъня и съобщи, че " цялостната победа " на Израел над палестинската формация е допустима до месеци. Той беше безапелационен, че приемането на " странните ", по думите му, претенции на палестинската ислямистка формация за преустановяване на огъня, няма да доведат до връщането на заложниците, съобщи.

Предложението на " Хамас " планува помирение за 4 месеца и половина, което да докара до привършване на войната. Планът, който включва три стадия, беше показан посредством катарски и египетски медиатори. В него се планува и замяна на израелските заложници за палестински пандизчии.

Нетаняху удостовери също, че на израелските сили е подредено да се приготвят да работят в град " Рафах ", в южната част на Ивицата Газа, където десетки хиляди палестинци са избягали, с цел да се спасят от боевете.

Днес в Кайро се чака да има нов кръг от договаряния за реализиране на спокойно решение в палестинския анклав, заяви египетски източник. Междувременно организациите оповестиха, че републиканците в американския Сенат са блокирали пакетния законопроект за помощ за Израел и Украйна. По-рано те настояха парите за споровете в чужбина да бъдат обвързани с помощта за укрепването на южната граница.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР