Продължават разкритията при проучването на средновековния некропол край Неделино. Гробница

...
Продължават разкритията при проучването на средновековния некропол край Неделино. Гробница
Коментари Харесай

Гробницата в Неделино! Уникални находки

Продължават разкритията при изследването на средновековния некропол край Неделино. Гробница от XII век беше открита в равнища на семейство, което копаеше ров за бунар. След като при започване на годината бяха открити 4 гроба, в този момент при изследването на некропола археолозите откриват още три. Според проучванията костите са на деца, съобщи бТВ.

-->


„ Единият гроб е на напълно малко бебе - може би новородено. В него не бяха непокътнати кости, може би са изтлели с времето. В единият детски гроб, на по-голямото дете, открихме една огърлица от стъклени мъниста и сред тях в средата бронзово кръстче. В други два женски гроба намерихме общо шест пръстена и четири обици, по един чифт в двата гроба “, сподели Николай Бояджиев, археолог в Исторически музей – Смолян.

Археолозите допускат, че некрополът е от XII-XIII век.

„ Обрядът на погребение е християнски - изток - запад, с ръце скръстени на корема или на таза. В единия от детските гробове на гърдите “, изясни Бояджиев.



При археологическите изследвания на двата женски гроба са открити бронзови украшения - шест пръстена и по чифт обеци.

„ Предполагаме, че в близост някъде е имало и средновековно населено място. Тези гробове не са по този начин на празно място. На този стадий като една работна догадка можем да кажем, че това е някакъв дребен некропол от вида на фамилните или родови некрополи “, сподели археологът.

Снежана Годумова, в чиято равнища беше открита гробницата при ров за водоем, е от първите помощници на археолозите.

„ Опитваме се да оказваме помощ с каквото можем. Много ни е забавно да забележим какво има по какъв начин е било, що е било. Възможно е и наши родственици да са “, споделя дамата.

Ценното на откритите средновековни гробове е, че дават спомагателна информация за региона на Неделино, където до момента не са се провеждали археологически изследвания.

„ Това, което се откри в тази околност Барица, е доказателство, че тук е кипяло живот. Не е мрачно леке Неделино за историята. В района се търси гробът на патриарх Евтимий, за какво да не е в Неделино “, разяснява Здравко Димитров, зам.-кмет на Неделино.

Предстои комисия на Министерството на културата да одобри обекта и да се реши кой ще стопанисва археологическите находки.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР