Продължават новите консултации при президента Румен Радев за връчване на

...
Продължават новите консултации при президента Румен Радев за връчване на
Коментари Харесай

Гражданството на Петков изостри тона между ДПС и Радев на консултациите

Продължават новите съвещания при президента Румен Радев за връчване на идващ изследователски мандат за сформиране на държавно управление. Малко след 15.15 часа стартира срещата на Радев с представителите на „ Движението за права и свободи “. По-рано през днешния ден при президента влязоха депутати от „ Демократична България “, а по-късно ще посрещне и „ Изправи се БГ! Ние идваме! “.

Гражданството на служебния министър Кирил Петков стана причина да се изостри тона сред Движение за права и свободи и Радев по време на консултацията.

Карадайъ попита Радев за поданството на Петков, а президентът отвърна, че не е удачно тъкмо от Движение за права и свободи да повдигат тематиката, " тъй като въпросът за поданството значи освен да имаш паспорт, а да носиш България в цялото си сърце ".
" Когато избухна този скандал, аз се срещнах с Петков и го попитах коя е вашата родина-майка - България или Канада и получих еднопосочен отговор - България ", описа президентът.

Радев зададе същия въпрос и на Карадайъ - коя е неговата родина-майка. А той беше безапелационен, че е България. Радев обаче загатна, че той не е откровен, съдейки по думите му, които е споделил пред непознати управляващи.

" Колкото по-рано се обясни този скандал, толкоз по-добре е за България и за демокрацията в България, тъй като нарушаването на Конституцията е един от главните проблеми и може би е преди всичко даже пред другите рецесии, които в конкретика може да преглеждаме, тъй като нарушаването на Конституцията е една голяма рецесия, голяма бездна в демокрацията на страната ", счита Карадайъ.

Темата разяснява и Йордан Цонев от Движение за права и свободи. „ Не мога да остана безразличен, когато българският президент пита коя е родината майка на ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. Същия въпрос можем да зададем на бесарабските българи. Да питаме тази част от българското общество, която е потвърдила, че носи България в сърцето си, за разлика от Кирил Петков, тъй като тези хора, когато бяха поругани - избраха да останат тук, а имаха избор да не останат. Оставането значи, че носят родината в сърцето си и тази татковина е България. В Конституцията усеща няма. Там написа, че човек с двойно поданство не може да бъде избиран за министър”.

Тонът при започване на консултацията беше по-мек. Президентът и представителите на Движение за права и свободи се сплотиха към мнението, че страната ни е изправена пред редица рецесии.

" За повторно организираме съвещания за сформиране на кабинет. На всички ни е ясно, че страната е изправена пред рецесии. На всички ни е ясно, че единствено постоянен кабинет с необятна поддръжка може да изведе страната от рецесия ", съобщи Радев при започване на срещата му с представителите на Движение за права и свободи.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ уточни, че сега страната ни е и в политическа рецесия.

" Нашата поръчка беше, че безусловна поддръжка няма и непотърсена поддръжка също. Под безусловна поддръжка имаме поради - възобновяване на нормалността в политиката и възобновяване на държавността, както и демокрацията в страната ", съобщи Карадайъ.

Страната има потребност от постоянен кабинет, безапелационен е той. " Нашия дял и нашия принос в името на стабилността на страната и в името на сигурността на жителите постоянно сме го давали и отново ще си го дадем ", разгласи водачът на Движение за права и свободи.

Радев употребява опцията да упрекне Карадайъ, че не е останал на съвещанието на КСНС. Карадайъ отвърна, че повода за напускането му е тематиката за бюджета, която е била повдигната без да е планувано, а е било належащо да се разиска обстановката с ковид.

Във вторник президентът се срещна с представителите на " ИТН " , ГЕРБ-СДС и " Българска социалистическа партия за България " .

В служебния кабинет има много пропуски и нарушавания, уточни Мустафа Карадайъ след консултацията при президента.

" Господин Радев може би е малко раздразнителен поради политическата обстановка, а може би урокът от 30 години демократична България за правене на предизборна акция с антиДПС реторика очевидно още не е теоретичен. С антиДПС реторика и ненавист нито една от рецесиите няма да бъде решена - нито обществената, нито здравната, нито политическата. Никой не може да прикрие своята политическа отпадналост с анти Движение за права и свободи реторика и ненавист ", разяснява водачът на Движение за права и свободи.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР