Продължават дейностите за преодоляване на последствията от разрушителните земетресения в

...
Продължават дейностите за преодоляване на последствията от разрушителните земетресения в
Коментари Харесай

Как да помогнем на животни при бедствия

Продължават дейностите за превъзмогване на следствията от разрушителните трусове в Турция и Сирия на 6 януари т.г. Освен за хората, през цялото време поддръжка се оказва и на животните, сподели за Българска телеграфна агенция Явор Гечев от организацията „ Humane Society International ” (HIS), който два пъти посети Турция. На място доброволци си взаимодействат с локалните организации, с цел да бъде помощта за животните пълноценна.

Гечев акцентира, че грижата за животни при бедствия изисква спазването на избрани правила. Той уточни, че спасяването не би трябвало да слага на риск живота на животните и на хората. 

Първа помощ

Ако човек няма нужните знания, най-добре е да закара животното до ветеринарна клиника или пункт, където да бъде прегледано, поучава природозащитникът. Животното би трябвало да бъде пренесено допустимо най-внимателно, с цел да не получи спомагателни контузии, добави още той. Ако забележим, че животното има открита рана , е добре да я почистим с кислородна вода, сподели Гечев.

На въпрос да дадем ли храна , експертът отговори, че по-важно е животното да получи на първо време вода. Храната също би трябвало да е съобразена с типа животно, като се предлага да е пакетирана. Ако няма условия за това, може да се остави чисто месо , уточни Гечев. И добави, че в случай че се дава кайма, тя не би трябвало да е с подправки, тъй като те нервират стомаха. Гечев разяснява, че е неверно схващането, че на котетата би трябвало да се дава прясно мляко . Прясното мляко на открито доста бързо се скапва и може да навреди на животното, обърна внимание той. 

Ако животното е навън, само че не идва при нас – може да оставим вода и храна наоколо до него , изясни Гечев. И даде образец, че макар компликациите, хората в Антакия, провинция Хатай, не стопират да оставят купчини храна из града за животните. В Антакия по принцип има доста бездомни животни, само че никой не се тормози от тях. Хора не се нервират от наличието на животните, описа Гечев.

Първото нещо, което ми направи усещане при моето посещаване, е, че нямаше разделяне дали помагаш на хората или на животни. Когато някой беше намерил животно, незабавно се обръщаше към ветеринарните клиники на място. В нито един миг към нас не е задаван въпрос за какво оказваме помощ на животни, разяснява Гечев.

Животните след земетресенията

Природозащитникът удостовери, че след земетресенията доста кучета и котки, селскостопански животни, са останали без фамилиите си. Доброволците са откривали даже и птици в кафез.

След избавяне на първо време се търсят притежателите на животните, сподели Гечев. Хора, които не са съумели да вземат със себе си домашния си любим, се свързваха с доброволците, на които даваха домашния си адрес, с цел да бъде намерено тяхното животно, описа Гечев.

Ако стопаните обаче не могат да бъдат открити, ще се търсят осиновители за избавените животни. Неофициално има над 2000 души, които са се записали за осиновяване на животно от засегнатите региони. В Антакия има и подслон, в който животните да бъдат настанени, уточни Гечев. Разговарях с ветеринарни лекари, които предложиха подпомагане с издаване на документи за реализирания на осиновявания в България. Това обаче е по-сложно, защото Турция е страна отвън Европейския съюз, изясни той на въпрос дали има искащи осиновители от България.

Природозащитникът сподели, че първото огромно земетресение и последвалите вторични земетресения са стресирали животните, а в очите им проличава тъгата от раздялата със стопаните . Животните са по-адаптивни от хората, само че това се отразява зле на здравето им след това, означи природозащитникът. 

Тъй като разрушенията в Антакия са огромни, има терзанията, че ще има гладуващи животни. Затова се обмисля вид да се разпределят поетапно в приюти в страната, изясни още Гечев. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР