Продължават боевете в ивицата Газа, въпреки че беше приета първата

...
Продължават боевете в ивицата Газа, въпреки че беше приета първата
Коментари Харесай

Преговорите за прекратяване на огъня в Газа продължават

Продължават боевете в линията Газа, макар че беше призната първата резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, призоваваща за преустановяване на огъня. Израел анулира среща във Вашингтон, откакто Съединени американски щати отхвърлиха да наложат несъгласие на документа.

Очевидци в Газа оповестяват, че израелски военни самолети са бомбардирали южния град Рафах, както и за яростни престрелки към лечебните заведения в близкия град Хан Юнис и град Газа.

Предупредителни сирени за ракетна заплаха прозвучаха и в израелски градове покрай Ивицата. Резолюцията, призната от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, приканва за " неотложно " преустановяване на огъня до края на Рамазан и " неотложно и абсолютно освобождение на всички заложници ".

Досега Вашингтон не беше склонен с формулировката " преустановяване на огъня " и използваше правото си на несъгласие при гласуването на няколко по-ранни резолюции.

Посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд уточни, че са се въздържали от гласуването, тъй като не са съгласни изцяло с резолюцията и текстът не включва наказание на " Хамас ". " Прекратяването на огъня може да стартира неотложно с освобождението на първия пленник и по тази причина би трябвало да окажем напън върху палестинската формация да направи тъкмо това ", сподели тя.

Израелското армейско радио заяви малко преди началото на съвещанието на съвета, че израелският министър председател Бенямин Нетаняху ще анулира пътуването на плануваната делегация във Вашингтон, в случай че Съединени американски щати не наложат несъгласие на резолюцията.

На фона на възходящия световен напън за помирение във войната, която докара до гибелта на повече от 32 хиляди палестинци, Съединени американски щати се въздържаха от гласуването. Така те разрешиха Съветът за сигурност да изиска неотложно преустановяване на огъня по време на Рамадан, който завършва след две седмици.

Резолюцията също по този начин изисква неотложно и абсолютно освобождение на всички заложници. Израел твърди, че " Хамас " е отвлякъл 253 души по време на офанзивата си на 7 октомври.

Резолюцията на Съвета за сигурност акцентира още незабавната нужда от разширение на потока от филантропична помощ и усилване на отбраната на цивилните в цялата линия Газа.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР