Продължаващото повишаване на заплатите в България не подмина и представителите

...
Продължаващото повишаване на заплатите в България не подмина и представителите
Коментари Харесай

Минималните заплати на депутатите минаха 3500 лева

Продължаващото повишение на заплатите в България не подмина и представителите на законодателната и изпълнителната власт. По-рано тази седмица Националният статистически институт (НСИ) разпространни данни за четвъртото тримесечие на 2017 година, съгласно които междинната брутна работна заплата в страната е достигнала 1 095 лева

В публичния бранш възнагражденията не престават да са по-високи и доближават 1 138 лв. (от 1 050 лева през предходното тримесечие), а в частния се повишават до 1 081 лв. (от 1 037 лева през предходното тримесечие). Година по-рано те бяха 1 033 и 990 лева, надлежно.

Именно междинната заплата в публичния бранш се взима поради при установяване на възнагражденията и на депутатите, членовете на Министерски съвет и президента и други.

Народните представители получават по три средномесечни заплати в публичния бранш за последния месец от тримесечието. През декември тя е била 1 180 лв..

Така през първото тримесечие на 2018 година депутатите ще се разписват под най-малко 3 540 лв., вместо по 3 243 лв. до момента. Според правилника на Народното събрание обаче има редица бонуси.

Председателят Цвета Караянчева ще получава с 55% по-висока заплата - 5 487 лв.. Заместниците ѝ взимат заплащане с 45% по-високо от това на народните представители, т.е. 5 133 лв..

Председателите на непрекъснати парламентарни комисии и ръководителите на парламентарни групи получават 35%
бонус - 4 779 лв., а зам.-шефовете на комисии 4 425 лв..

Членовете на комисии също получават в допълнение заплащане, като съвсем всички депутати членуват в най-малко една. За присъединяване им те взимат по 15% над главната заплата - 4 071 лв..

Освен това към главните заплати се прибавят и спомагателни хонорари за трудов стаж и професионалне опит - 1% за всяка прослужена година, а за научни степени " лекар " още 10%, а за " лекар на науките " - 15% от горната страна над главно заплащане.

Освен това всички депутати получават по още 2/3 от главната заплата за представителни разноски и възнаграждение за сътрудници, експертизи и други. Транспортните им разноски, както и тези за пренощуване, също се поемат от бюджета на Народното събрание при избрани условия.

Особено любопитна е и алинеята, съгласно която " народните представители могат да получават спомагателни хонорари при осъществяване на предпочитани за страната задания ".

Министър-председателят и останалите членове на Министерски съвет също получават заплата, съобразена със междинната в публичния бранш. Тази на премиера е равна на тази на ръководителя на Народното събрание - 5 487 лева, само че още веднъж без да считаме стаж. Тази на министрите е 4 602 лв., 30% по-висока от депутатската. Заместниците им получават 3 911 лв., а началниците на кабинети - 3 681 лв..

Най-високата заплата получава президентът - 7 080 лв., два пъти колкото главната на депутатите, като още веднъж не считаме стаж.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР