Продължаващата война между Израел и Хамас ускорява връщането на вътрешните

...
Продължаващата война между Израел и Хамас ускорява връщането на вътрешните
Коментари Харесай

Brussels Signal“: Войната между Израел и Хамас слага край на надеждите на България и Румъния за Шенген

Продължаващата война сред Израел и Хамас форсира връщането на вътрешните граници в Европейския съюз, като съгласно анализатори тя поставя край и на очакванията на Румъния и България за присъединение към Шенгенското пространство.

Италия възвърне граничния надзор на Словения на 18 октомври. След това на идващия ден Словения възвърне личните си контролни пунктове с Хърватия и Унгария.

„ Завръщането на насилието в Близкия изток евентуално ще отсрочи влизането на Румъния и България в Шенген ", съобщи в изявление за „ Brussels Signal “ Алисън Мътлър, някогашен сътрудник на АП, която в този момент управлява румънския новинарски уебсайт Universul.net.

Испания предложи да се организира гласоподаване за участието на двете страни в 27-членната Шенгенска безвизова зона по време на срещата на министрите на правораздаването и вътрешните работи на Европейски Съюз на 5 и 6 декември. За присъединението на двете страни ще е нужен единомислещ позитивен избор. Австрия и Нидерландия към този момент постановиха несъгласие на влизането на България заради проблеми с противозаконната миграция, а Австрия наложи несъгласие и на Румъния.

Преодоляването на възраженията на тези държавни управления беше приоритет за дипломацията на двете страни. Понякога това прерастваше в спор, като румънският министър председател Марсел Чолаку заплаши с отчасти австрийски газов план в Черно море, в случай че Австрия не отдръпна ветото си.

И за двете страни опцията да влязат в Шенгенското пространство " би помогнала на стопанските системи им ", сподели Мътлър.

Държавите от зоната, която понастоящем включва всички страни от Европейски Съюз, като се изключи България, Кипър, Ирландия и Румъния, не правят имиграционни инспекции на общите си граници с другите членове на Шенген.

Хърватия се причисли най-скоро при започване на тази година. Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн, които не са членки на Европейски Съюз, също са част от Шенгенското пространство.

Мътлър съобщи, че при нараствания брой мигранти от Близкия изток, които влизат в Европейски Съюз през Балканите, " не е сигурна, че румънците и българите са готови да се оправят с притока на мигранти - нещо, което не са виждали в никакъв случай, в това число по време на вълната от 2015 година "

През 2015 година 1,3 млн. души дойдоха в Европа като мигранти или с молба за леговище - най-вече за всяка година след Втората международна война, на фона на гражданските войни в Либия, Сирия и Ирак.

Според Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците през първите девет месеца на 2023 година този брой е достигнал най-високата си стойност от 2016 година насам.

Италианският министър-председател Джорджия Мелони написа в X, че точно " утежняването на обстановката в Близкия изток " и " увеличението на миграционните потоци по балканския маршрут " са наложили " суспендирането на Шенгенския контракт за свободно придвижване в Европа " от страна на Италия.

Последните събития по отношение на миграцията, които се случват по едно и също време с редица бомбени закани в Европа, съставляват " самобитно повтаряне на рецесията от 2015 година, която е конвергенция сред мигрантска и терористична рецесия ", съобщи Пиер Бертеле, специалист по ръководство на границите и право, работещ в отдела по миграция на Европейската комисия.

В изискванията на последователно възобновяване на граничния надзор от страна на членовете на Европейски Съюз с техните европейски съседи, той попита: " Дали основите на Европейски Съюз се изместват от икономическа основа към основа, обвързвана с повече сигурност? "

Нечифор Каталин Йоан, някогашен румънски народен представител и член на Европейския парламент, съобщи, че ограничението на свободата на придвижване рискува " да стане необратимо ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР