Продължаващата криза в Близкия изток, предизвикана от изненадващото нахлуване на

...
Продължаващата криза в Близкия изток, предизвикана от изненадващото нахлуване на
Коментари Харесай

Путин обвини САЩ за насилието в Близкия изток

Продължаващата рецесия в Близкия изток, провокирана от изненадващото навлизане на палестинската войнствена формация Хамас в южната част на Израел предходната седмица, е доказателство за неспособността на Вашингтон да позволява спорове, съобщи съветският президент Владимир Путин.

" Вярвам, че мнозина ще се съгласят с мен, че това е ослепителен образец за неуспехите на американската политика в Близкия изток. Те се пробваха да монополизират мирното споразумяване, само че за жалост не обърнаха внимание на търсенето на взаимни отстъпки, които да са допустими и за двете страни ", изясни съветският водач.

Вместо това Вашингтон оказваше напън върху двете страни, пробвайки се да им наложи личните си решения, добави той. Съединени американски щати " в никакъв случай не са взели поради главните ползи на палестинския народ ", твърди Путин. Тези ползи включват на първо място основаването на самостоятелна палестинска национална страна, както е посочено в резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, означи той.

Путин направи тези забележки по време на среща с иракския министър-председател Мохамед ал-Судани в Москва. Руският президент съобщи, че има вяра, че двете народи са единни в целта си да сведат до най-малко вредите, породени на цивилни жители от двете страни в израелско-палестинския спор.

Други високопоставени съветски представители, в това число външният министър Сергей Лавров, упрекнаха Съединени американски щати за подновяването на военните дейности. В понеделник висшият съветски посланик предложи така наречен квартет на медиаторите в Близкия изток, който включва Съединени американски щати, Русия, Европейски Съюз и Организация на обединените нации, да поеме водеща роля в мирните договаряния. Според него Съединени американски щати са загърбили този механизъм, с цел да " монополизират " процеса в своя изгода.

Базираната в Газа организация Хамас предприе изненадваща офанзива против израелската територия в събота, като обстрелваше въздушната защита на страната с масирани ракетни удари и извърши мълниеносен рейд. Нейните бойци убиват цивилни жители и вземат заложници за да ги разменят за пандизчии в израелски арест.

Израел отговори с военна интервенция, ориентирана против Газа, като съобщи, че задачата му е да унищожи Хамас. Малката крайбрежна линия е дом на към 2 милиона поданици, чийто живот е мощно обиден от израелската обсада, която е в действие от 2007 година насам.

Съединени американски щати дадоха обещание военна поддръжка за Израел и приканиха другите страни да осъдят Хамас за дейностите му. Москва осъди всяко принуждение против цивилни жители, без значение от коя страна в спора е осъществено, и съобщи, че битката с екстремизма не може да размени същинското помиряване, учредено на решение за две страни.

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР