Продължаването на Истанбулския мирен процес може да изиграе ключова роля

...
Продължаването на Истанбулския мирен процес може да изиграе ключова роля
Коментари Харесай

Говорителят на турския президент: Истанбулският мирен процес може да спре войната

Продължаването на Истанбулския кротичък развой може да изиграе " основна роля " за преустановяване на руско-украинската война. Това съобщи представителят на турския президент Ибрахим Калин.

Изказването на Калин пристигна след срещата му с украинския президент Володимир Зеленски и Андрей Ярмак - началник на щаба на украинския президент в Киев, на която бяха разисквани продължаващата война и украинско-турските връзки.

" Отсега нататък ще продължим да поставяме огромни старания за преустановяване на войната. Защото в тази война няма да има победител - и Украйна, и Русия ще изгубят ", сподели той.

Поддържайки тезата, че прекратяването на войната посредством договаряния и разговор е " нашата съществена цел ", той съобщи: " Но, несъмнено, колкото по-дълго продължава войната, толкоз по-трудни стават изискванията за подписване на мир. Ситуацията става все по-напрегната, изключително във връзка с прекратяването на нападенията против цивилното население ", посочи още представителят.

Калин добави, че президентът Зеленски е похвалил поддръжката на Турция за Украйна и ѝ е благодарил за уравновесената дипломация и метода, който дава приоритет на договарянията.

Запитан дали Турция ще организира среща с съветската страна след визитата си в Украйна, Калин отговори: " Ще продължим да поддържаме контакти с съветската страна, тъй като, с цел да съберем двете страни към една маса е належащо да поддържаме контакти и с съветската страна ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР