Прoдължаваме цветната рубрика Тайната градина“, в която Боряна Михайлова от

...
Прoдължаваме цветната рубрика Тайната градина“, в която Боряна Михайлова от
Коментари Харесай

Как да поливаме любимите си растения през лятото?

Прoдължаваме цветната графа „ Тайната градина “, в която Боряна Михайлова от botanika.bg ни учи на градинарство и цветарство, само че най-много на обич към цветята и градината. Често не си даваме сметка какъв брой значим детайл в развъждането на растения е поливането, нито пък какъв брой тънкости има то. Вижте на какво да обърнете внимание.

Когато и да се разноските из квартала или по крайбрежните улици на курортните градчета, все ще забележите някой да полива. Някои хора поливат след работа, други настройват автоматизираните си поливни системи през шпации от 8 – 10 часа, а трети разчитат на времето, в което децата им решат да си поиграят с маркуча.

И въпреки всичко – вярното поливане освен ще помогне на растенията да са по-здрави и по-изобилни, само че и ще спести не малко средства от сметката за вода. Ето нашите препоръки за по-ефективно поливане на градината!

Сутрешно или вечерно поливане?

Един от главните разногласия сред запалените градинари е дали заран е по добре да се полива, или вечер. А верният отговор е… зависи по какъв начин поливате.

Ако поливате „ от горната страна “ с маркуч, пулверизатор или различен тип система за преструване на дъжд, то заран е най-хубавото време, защото свежо оросената листна маса бързо ще изсъхне и листата няма да изгорят от мощното лятно слънце. Допълнително, бързото изсъхване на водните капки по листата няма да сътвори условия за развиване на бактериални заболявания и гнилостни процеси.

Ако поливате посредством система за капково напояване или имате опция да поливате растенията в основата им, най-хубавото време за поливане е вечер, когато водата ще има задоволително време да проникне в дълбочина, преди да се изпари под високата дневна температура.



Поливане на едногодишни и многогодишни растения

Любимите ни едногодишни петунии, цинии, невени и циганчета изпълват виталния си цикъл в границите на една година и развиват доста по-плитка коренова система. По време на летните горещини едногодишните растения страдат и би трябвало да се поливат всекидневно, защото горният пласт стартира бързо се нагрява през горещите дни и с изключение на от суша, едногодишните растения могат да бъдат наранени и от прегряване на корените.



Многогодишните растения имат по-дълбоки корени, които им разрешават да устоят известно време на по-екстремни горещини. Най-доброто време за поливане на многогодишни растения (лавандула, розмарин, цъфтящи шубраци, постоянно зелени шубраци и декоративни дръвчета) е 1– 2 вечери седмично, постепенно и щедро – тъй че водата да има време да доближи до по-дълбоките корени.

Най-доброто време за надълбоко поливане на многогодишни растения е незабавно след дъжд, защото дъждът ще проправи в допълнение път на водата, тъй че тя да проникне допустимо най-дълбоко.

Многогодишните типове с по-плитки корени (хортензии, магнолии и декоративни дръвчета) имат потребност от по-често поливане.

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР