Продължаваме промяната и ДПС нямат място в едно европейско семейство.

...
Продължаваме промяната и ДПС нямат място в едно европейско семейство.
Коментари Харесай

“Промяната” ще стимулира доноси за укриване на данъци, ще бъдат правени списъци по БГ “Магнитски”

Продължаваме смяната и Движение за права и свободи нямат място в едно европейско семейство. Ако се образува ново европейско семейство и ние сме част от партиите, които вземат участие в него, Продължаваме промяната ще има своята дума " - съобщи Искрен Митев - народен представител от Политическа партия.

Той изясни, че подготвяният закон, съгласно който ще се получават бонуси, в случай че издадеш данъчен извършител, е за да има повече доходи в страната като с това се ангажират компаниите и жителите.

“Една от хипотезите е обезпечаване на анонимност на подаващия сигнал. От друга страна, не желаеме да има подправени сигнали”, добави депутатът.

Митев обясни механизма на мярката: “Ако се откри, че сте укрили налози, 10% от тях, откакто влязат в хазната, ще бъдат дадени на индивида, който е подал сигнала”.

По думите му този инструмент цели да повиши събираемостта. Очаква се да постъпят стотици милиони в държавната хазна в резултат на тази стъпка.

Ще има финансова глоба за лице, което подава подправени сигнали.

Това е един проектозакон. Той е вкаран като част от ограниченията в битка с инфлацията и оправянето с нея. Той е в посока по-висока събираемост на налозите. Идеята е, с цел да има повече доходи в страната, българските жители и компании да оказват помощ в събираемостта”, разясни Митев. Той добави, че „ този законопроект би трябвало да се почисти в елементи, тъй като има доста рискове”.

По думите му обаче на по време на тристранния съвет, извършен в понеделник, компаниите и асоциациите са подкрепили този законопроект. „ Вярваме, че всички в обществеността виждат изгодите от това да има по-голяма събираемост”, съобщи Митев.

Има няколко условия към законопроекта. Едно от тях е да се обезпечи анонимност на лицата, подали сигнал. Друго е минималният предел от укрити налози при подаване на сигнал да е 3000 лв.. А трето са глобите, които ще се ползват при злоупотреби и подаване на подправени сигнали.

„ При 3 сигнала, които излязат без резултат – ще бъдете санкционирани”, сподели Митев една от концепциите. „ Има разискване един месец откакто постъпят тези несъбрани до този миг налози – 10% от тях ще бъдат плащани от Национална агенция за приходите индивидът, подал сигнал”, добави още Митев.

По думите му, в случай че законопроектът бъде утвърден и влезе в действие, се чака въздействието му върху държавния бюджет да е със стотици милиони.

По тематиката за българската версия на закона “Магнитски” разяснява: “Има ли хора в България, които се тормозят, че ще бъдат вкарани в подобен лист? Аз имам вяра, че законопроектът ще бъде изработен по този начин, че да изключва субективни оценки. Крайно време е да българското законодателство да може да ползва описи на непознати страни и да има свои”.

Митев сподели, че не има вяра, че някой от Политическа партия е употребявал опасност към политически съперници (ДПС - бел. ред.). Темата стана известна след недоволство на Движение за права и свободи, че министър председателят ги е заплашил с думите: “Ще ви оправя аз вас”.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР