Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ) има готовност да продължи преговорите с

...
Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ) има готовност да продължи преговорите с
Коментари Харесай

Бихме могли да се върнем. Лидерите на ПП-ДБ също искат да продължат преговорите с ГЕРБ

" Продължаваме промяната-Демократична България " ( ПП-ДБ ) има подготвеност да продължи договарянията с ГЕРБ за ротация и общо ръководство, макар че двете обединения изпаднаха в изострен спор във вторник. Това стана ясно от изявления от някои от водачите на ПП-ДБ, откакто от партията на Бойко Борисов , с цел да продължат диалозите за кабинет.

В същото време партията Зелено придвижване сподели в прессъобщение, че няма да поддържа държавно управление с мандата на ГЕРБ. Зелено движени е част от Демократична България, която е в коалиция с Политическа партия.

Във вторник номинираната от ГЕРБ за министър председател Мария Габриел , за който ПП-ДБ сподели, че не е координиран с нея. Лидерите на групировката дефинираха този ход като " имитация " и " селски тарикатлъци ", а Асен Василев назова Габриел " най-новото и най-красивото лице на мафията ".

" Можем да седнем на масата на договарянията и да ги довършим ", сподели в сряда сутринта пред министър председателят в оставка Николай Денков .

" Бихме могли да се върнем към договаряния ", добави в Народното събрание идепутатът от ПП-ДБ Атанас Атанасов.

" Имаше още шест дни време за договаряния за държавно управление, за какво трябваше да се бърза, можеше да продължим и да приключим процеса ", разяснява сътрудника му Христо Иванов , визирайки остатъка от 7-дневния период Габриел да върне на президента Румен Радев изпълнен мандат за държавно управление.
Министерските постове
Във вторник номинираните за министри от ПП-ДБ споделиха, че не са питани дали желаят да ръководят в състава на по този начин подредения от Габриел кабинет. Те подписаха и подадоха пред президента Радев и ръководителя на Народното събрание Росен Желязков заявления, че се отдръпват.

Междувременно президентът беше издал декрет с предложение Народното събрание да избере Мария Габриел за министър-председател. Указът беше оповестен в " Държавен вестник ", което разрешава на Народното събрание да гласоподава предлагането. Точката обаче не беше включена в дневния ред на депутатите в сряда.

" Как ще се внесе за гласоподаване лист с хора, половината от които са написали заявления, че не са съгласни да бъдат членове на това държавно управление ", сподели Атанасов.

Процедурата планува Народното събрание да гласоподава първо единствено кандидатурата на Габриел, а в случай че бъде определена, тя по-късно да предложи състав на Министерски съвет, който да бъде подложен на гласоподаване.
Коалиционното съглашение
Другият главен проблем в договарянията сред двете обединения е съглашението за общо ръководство.

Христо Иванов, споделя, че няма реализирано единодушие поради невъзможността на ГЕРБ да контракти извънредна роля на Движение за права и свободи и водача ѝ Делян Пеевски при попълването на органите на правосъдната власт, които се избират с болшинство от две трети от депутатите.

Пеевски обаче твърди, че точно от ПП-ДБ са съгласували с него и ГЕРБ текстовете, свързани с квалифицираните болшинства.

" Не мога да схвана какво тъкмо се изяснява Христо Иванов за това съглашение, в случай че текстът, за който се приказва, персонално сме го написали с Кирил Петков и е координиран с ГЕРБ ", сподели Пеевски, без да посочи какво тъкмо са съдържали съгласуваните с него текстове.

Той добави, че ПП-ДБ е настояла в документа да не бъде записано категорично, че Движение за права и свободи ще взе участие в номинациите за членове на правосъдните органи като равносилен сътрудник, само че придвижването не е било според с това. По думите на Пеевски " хората на Движение за права и свободи не са втора класа ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР