“Продължаваме Промяната - Демократична България покани ГЕРБ-СДС на разговори на

...
“Продължаваме Промяната - Демократична България покани ГЕРБ-СДС на разговори на
Коментари Харесай

ПП-ДБ канят ГЕРБ-СДС на експертни разговори за антикорупционната комисия

“Продължаваме Промяната - Демократична България ” предложения ГЕРБ-СДС на диалози на 5 април за Комисията за противопоставяне на корупцията, която по новия закон, признат преди 5 месеца, трябваше да проработи от през днешния ден.


“Каним сътрудниците във вторник да внесем дружно разпоредбите за антикорупционната комисия, с цел да могат номинациите да бъдат образец за всички други регулатори ”, съобщи на брифинг в Народното събрание съпредседателят на “Продължаваме Промяната ” Кирил Петков, съобщи кореспондент на БГНЕС. Петков посочи, че диалозите не би трябвало да са на равнище партийни водачи, а могат да се водят от адвокати на двете обединения.

Петков изрази удовлетворение, че водачът на ГЕРБ Бойко Борисов насочва покана за диалог за Комисията за защита на конкуренцията, само че посочи, че “идеята не е да сменим една майка с друга майка ”, визирайки председателката на Комисия за защита на конкуренцията Юлия Ненкова, която е с от дълго време изминал мандат и е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, който е девети мандат депутат. “Идеята е да създадем транспарантен развой и смяна в закона за Комисия за защита на конкуренцията, тъй че да няма едновластие на ръководителя, а цялата общност да знае, че всички цени в магазините, всички публични поръчки, които се правят оценка от Комисия за защита на конкуренцията, са направени по този начин, че да пазят публичния интерес ”, сподели Кирил Петков.

Според съпредседателя на “Демократична България ” Христо Иванов въпросът с Мартин Божанов-Нотариуса ясно демонстрира, че сега няма институция, която по един или различен метод да не е засенчена от подозрения и това също постанова най-накрая да се пристъпи към основаване на Комисията за попречване на корупцията като нов орган, който може да се употребява с публично доверие. Той подсети, че самият Закон за противопоставяне на корупцията съдържа подробни правила за излъчването на комисията и просто би трябвало да се пристъпи към попълването на този орган. По сходен метод като този за КПК би трябвало да се реализира съгласие и за регулаторните органи. Разговорът за КПК и регулаторите е пред скоби, с цел да тръгне преговорният развой и за всички политики и за състава на държавното управление след ротацията, безапелационен е Иванов.

“България не може да позволи трайно политическата рецесия и да отговори на публичните упования за образуване на държавно управление за втората част на ротацията без да имаме явен отговор какви промени ще се вършат по повод битката с корупцията, върховенството на правото и сигурността. Т.е. правораздаването, службите, регулаторите са пред скоби за нас и ние чакаме явен отговор какви задължения, каква конкретика можем да договорим в един партньорски развой на договаряния ”, сподели водачът на “Да, България ”.

По думите му, договаряния значи търсене на баланс, само че не и за сметка на тъпчене на правила. “Поставяме кардинални въпроси, като това по какъв начин се борим против корупцията, по какъв начин ще довършим правосъдната промяна, ще оздравим службите и регулаторите - това е социална, а не политическа алена линия. Готови сме да търсим баланс, само че единствено баланс, който дава отговор на публичния интерес България да се движи напред ”, сподели Христо Иванов.

Той изрази вяра депутатът Бойко Рашков съществено да способства за работата на така наречен парламентарна комисия “Нотариуса ”, макар че не е неин член и че изпълняващият функционалността основен прокурор Борислав Сарафов ще се яви на чуване пред комисията, тъй като от това ще зависи и оценката дали той би могъл да продължи да работи.

/БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР