Продължаваме поредицата, в която ви срещаме с призьорите на BAAwards

...
Продължаваме поредицата, в която ви срещаме с призьорите на BAAwards
Коментари Харесай

Каква е рецептата за успех при пускане на пазара на нов продукт или услуга

Продължаваме поредицата, в която ви срещаме с призьорите на BAAwards 2019, които получиха самопризнание за професионализъм в най-високото, четвърто измерение на маркетинга. Какви са изводите от състезанията за рекламодателите и информационните организации, които за първи път участваха тази година? Какъв е пътят на първенците, ще ни кажат самите те. Днес говорим с спечелилите в категория „ Пускане на пазара на нов артикул или услуга “. 
Какво съгласно Вас е най-важното за триумфа на една " лаунч акция "?
МАГ.-ФАРМ. ВАЛЕНТИНА БЕЛЧЕВА, Д.М., Маркетинг шеф за Югоизточна и Централна Европа на „ Санофи България “ – „ Продукти без рецепта “


Универсална рецепта за триумфа на лансираща акция няма. Водещото е тя да е с верен и явен фокус, с цел да е ясно кой е таргетът на новия артикул. Посланието, което желаеме да стигне до нашата публика, би трябвало да бъде тъкмо дефинирано и разбираемо. Особено за нов бранд, който не е за уголемение на линията, а се стартира от нулата. Клaсическото „ 360ᵒ “ към този момент не прави работа, в случай че е самоцелно запълване на информационните канали.

Извън писаните правила за лаунч акция, които всеки може да прочете в учебниците по маркетинг, е значимо да не се подминават трендовете. Ако нещо е съвременно в този момент, то си коства да се намерения дали не можем да го впрегнем да работи и за нашия бранд. Вероятно това няма да e дълготрайното решение за налагане на марката, само че за лансиращата част сходни феномени са повече от комфортни за приложение. Иновативният метод при лансиране на нов артикул не остава неусетен от потребителите. Те правят оценка, когато лансиращата акцията е забавна и новаторска.

Най-голямата оценка е, когато потребителите умишлено не превключват на другия канал, с цел да избегнат рекламния блок, или не натискат бутона „ skip “ в цифровите формати, тъй като са харесали препоръчаната връзка и тя откровено ги вълнува, интересува  или забавлява.

Нека не забравяме обаче, че лансиращата акция сама по себе си има опция да прави чудеса за къс интервал от време. Най-сигурният залог за сполучлива лаунч акция е качеството на продукта, който се стартира. Ако продуктът „ работи “, доста елементарно се влиза във фунията от запознаване с марката до повторна покупка и даже рекомендация. В противоположния случай, сполучлива лансираща акция може и да има, само че тя няма да докара до дълготрайни резултати.

Не на последно място – лесният достъп до лансирания артикул е извънредно значим. Дистрибуцията на продукта и комерсиалната активация би трябвало да са интегрална част от лансиращата акция.

Най-важното за триумфа на една лансираща акция е в действителност да имаме вяра в триумфа, да работим за акциите със сърце и да вложим креативност. Това си проличава и потребителите го правят оценка.

Георги Пергелов, ръководещ шеф на Red Lion, част от Publicis Groupe България.

 Резултат с изображение за Георги Пергелов red lion

Вдъхновение, партньорство, професионализъм. В нашия бизнес най-ценният капитал са хората. Затова простичкият и къс отговор е: хората, екипът, основал акцията. Друг доста значим детайл от всяка акция са данните и тяхното разчитане. Ако няма кой да ги разчете и интерпретира по верния метод, те губят своята стойност.

Симбиозата с Клиента е различен извънредно значим миг в пъзела „ акция “. От извънредно значение е да бъдете сътрудници, а не снабдители. Може да имате страховит артикул и доста пари, само че в случай че нямате сътрудник отсреща, нямате нищо. Затова сме признателни на Валентина Белчева от „ Санофи “.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР