Продължаваме да търсим трима кандидати за съдия в Европейския съд

...
Продължаваме да търсим трима кандидати за съдия в Европейския съд
Коментари Харесай

Зарков: Продължаваме да търсим съдия за Европейския съд и още европейски делегирани прокурори

Продължаваме да търсим трима претенденти за арбитър в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ), сподели служебният министър на правораздаването Крум Зарков пред Българска телеграфна агенция. Той напомни, че България не излъчва съдията директно, а трима претенденти, от които Парламентарната асамблея на Съвета на Европа ще избере идващия български представител в институцията.

На 3 април в Министерството на правораздаването се състоя съвещание на Комисията по осъществяване на подбора на претендентите за арбитър в Европейския съд по правата на индивида, на което имаше събеседване с претендентите за арбитър в Европейски съд по правата на човека. На него се явиха шестима претенденти, само че нито един от тях не беше утвърден, оказва се от известие оповестено на уеб страницата на правосъдното ведомство.

" Изискванията са доста високи. Благодаря на всички претенденти, които се явиха, само че продължаваме да търсим подобаващия. Трябва да се владее британски и френски език, и да има характерни знания в региона на правата на индивида и интернационалното право за правата на индивида. Въобще не може да бъде подложена под подозрение компетентността и качествата на претендентите, които се явиха на този конкурс. Това са качествени хора. Ние сме заложили фактически допустимо най-високите критерии ", изясни правосъдният министър

Постът на българския арбитър в Европейски съд по правата на човека се освобождава на 12 април идната година, когато изтича мандатът на арбитър Йонко Грозев.

Във връзка с нуждата от още европейски делегирани прокурори, които да бъдат назначени в Европейската прокуратура, Зарков съобщи, че е уведомил Висшия правосъден съвет за потребността да се задейства нова процедура за асортимент на претенденти. По думите му казусът с неналичието на задоволителен брой европрокурори ще се реши, като „ не го замитаме под килима ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР