Продължаваме да разглеждаме версиите защо Русия повдигна “ултиматум на НАТО

...
Продължаваме да разглеждаме версиите защо Русия повдигна “ултиматум на НАТО
Коментари Харесай

Затова ли Путин е така спокоен? В Русия приключват изпитанията на най-смъртоносната подводница в историята

Продължаваме да преглеждаме версиите за какво Русия повдигна “ултиматум ” на НАТО точно в този момент, въпреки и неговото разширение да продължава към този момент 30 години, а диалозите за влизането на Украйна в него започнаха дълго преди 2014 година.

Вече съм казвал, че точно в този момент Русия има къс “прозорец на възможностите”, когато има стратегическо военно предимство над Съединени американски щати и за това има по-успешни преговорни позиции.

Преди всичко става дума за нуклеарното оръжие, което го обновихме на процедура на 80%, за разлика от Съединени американски щати, където “ракетният парк” не е обновяван от от дълго време, а също за хиперзвуковото оръжие, което лишава флота на Съединени американски щати от статута на “непотопим”, а също по този начин нулира цялото им Противовъздушна отбрана и ПРО.

Но, както се обяснява, това не са всичките козове, които Русия държи в ресурс. Скоро ще се появи следващият и може би главен - атомната подводница “Белгород”.

Съгласете се, името е толкоз чисто, ярко, радостно. „ Белият град “. Не може да се каже незабавно, че тази атомна подводница в директния смисъл може да взема решение ориста на цели империи.

Това са същинските оръжия на апокалипсиса, след използването на които светът в никакъв случай повече няма да бъде същият.

Нека стартираме с обстоятелството, че това е първата в света подводница от пето потомство.

Да, подводниците, като изтребители, коли и даже перални, също имат генерации. В този случай петото потомство значи, че лодката е предопределена за напълно друг принцип на водене на война.

Всички предходни генерации подводници би трябвало да вземат участие непосредствено в борба. Тоест те самите са носители на оръжие.

А " Белгород " употребява нещо като " медиатори ", с цел да нанесе удар. Други подводници. Само че дребни и безпилотни.

Да, „ Белгород “ е в прочут смисъл станция за базиране на подводни нуклеарни апарати, наречени след 2018 година със звучното име „ Посейдон “.

Всеки подобен " Посейдон " е в положение да се движи на дълбочина от 1000 метра на разстояние от 10000 км (цифрата е приблизителна, действителните характерности са класифицирани) и да носи термоядрен заряд с потенциал до 100 мегатона (максималната характерност, която се предполага).

Нека да разгледаме тези цифри по-подробно. Дълбочината от 1000 метра е доста по-дълбока от тази, където елементарните подводници и техните торпеда се движат. На тази дълбочина в действителност “Посейдон” е доста сложен за разкриване и съвсем неосъществим за заличаване. Обхват от 10000 км значи, че Посейдон може да бъде изстрелян да вземем за пример от нашето Баренцово море и елементарно ще доближи до брега на Съединени американски щати. Що се отнася до 100 мегатона, тук мощно се колебая. Малко евентуално е някой да употребява толкоз мощен заряд в “Посейдон” (това е 6000 пъти по-мощно от атомната бомба, хвърлена върху Хирошима). Дори най-мощната бомба, тествана в миналото от човечеството (съветската " цар бомба " ) има 2 пъти по-малко мощ. Да, механически е допустимо да се основат 100 мегатона, само че такава бомба, когато се взриви под вода, ще сътвори чудовищно цунами с височина до 500 метра.

Разбира се, това ще има пагубни последствия за Съединените щати, само че не забравяйте, че имаме общ океан, което значи, че вълните от детонацията ще се разпилян по целия свят. Някои от тях ще доближат Европа, Африка, Южна Америка и даже самата Русия. И това безусловно не е резултатът, на който човек би трябвало да разчита.

Разбира се, в случай че “Посейдон” се употребява точно като оръжие за възмездие, т.е. финален изстрел в нуклеарна война, тогава да. Тогава към този момент " трева няма да никне ", както се споделя. Но се надявам, че няма да се стигне до това и “Посейдон” ще бъдат натоварени с нещо по-малко едва - за бойно влияние върху избрани сектори от брега, а не върху целия свят.

Такъв Посейдон със междинна мощ, взривен под вода, може да вземем за пример да унищожи цяла самолетоносачна ударна група (самият самолетоносач и доста от ескортиращите го кораби) едновременно. Или да отмие в морето някоя военноморска база на НАТО. Или да унищожи крайбрежната индустриална зона. Като цяло може да има доста приложения.

Що се отнася до атомната подводница " Белгород ", започнаха да я строят още през 1992 година и от този момент строителството беше замразявано неведнъж. Изглеждаше, че просто не може да ѝ намерят приложение.

Съдът е в действителност огромен. Той е по-голямо от всяка друга подводница, издигната в миналото в която и да е страна по света. Първоначално дължината му е планувана на 154 метра, след което тази цифра е увеличена до 184 метра (това е с 11 метра по-дълго от предходния рекордьор - лодките Проект 941 “Акула”).

Но даже 184 метра, в случай че се съди по американското разузнаване, не са дефинитивни. Най-вероятно дължината на лодката наближава 200 метра.

Дълго време не се знаеше защо да се приспособи този колос. Въпреки това, с появяването на подводните дронове “Посейдон”, нуждата от в действителност голяма подводница стана просто явна. През 2012 година съдът стартира да се преправя особено за “Посейдон”. През 2018 година започнаха да образуват и образоват екипажа. През 2019 година съдът беше спуснат на вода и продължи да бъде завършван на вода.През лятото на 2021 година съдът беше изпратен за първите си морски тествания. Очаква се тази година да бъде на бойно дежурство

С други думи, още през актуалната година “Белгород” ще бъде изцяло подготвен да води война по напълно други правила. Не е ли това една от аргументите Русия да стане по-смела и отворена да се конкурира със Съединените щати?

В допълнение към способността да носи дронове, тази нуклеарна подводница има няколко основни преимущества:

Огромна автономност - до 120 дни. Дори най-новите съветски “Борей” имат автономност от 90 дни, т.е. месец по-малко. Какво значи такава невероятна автономност? Фактът, че лодката може да плава на независимост за 4 месеца и малко хора ще знаят къде се намира сега.

Като се има поради скорост от 32 възела (над 50 км/ч), Белгород може да се движи 1200 километра дневно (движейки се на дълбочина към 500 метра) и 140 000 километра за 4 месеца, т.е. да обиколи земното кълбо няколко пъти. И къде да я търсят американците?

Невероятна безшумност. Основният акцент на самата лодка (без да броим въоръжението) са витлата със специфична структура. Този дизайн се пази в най-строга загадка. Това разрешава на подводницата доста да понижи равнището на шума, а това от своя страна значи непрозрачност.

В резултат на това получаваме просто някакво необикновено оръжие: то може да се скрие на всички места в Световния океан и да нанесе непредвиден удар с “Посейдон”, неотложно анулирайки военния и стопански капацитет на безусловно всяка страна, даже на Съединените щати, даже на Китай (особено защото и двете страни всъщност са крайбрежни).

Така че бих желал още един път да задам въпроса - не е ли заради тази причина точно в този момент заложен " ултиматумът " към НАТО, когато подводницата е съвсем подготвена? Затова ли реториката на нашето външно министерство и на президента осезаемо се промени, преминавайки от вежливост към на практика прям напън?

Може би това е повода. Иначе за какво Съединените щати въобще биха ни говорили толкоз дълго, вместо да кажат „ Не “ по табиет и да ни залеят със наказания?

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР