Продължава записването на участниците по отбелязването на Йордановден на 6

...
Продължава записването на участниците по отбелязването на Йордановден на 6
Коментари Харесай

На 6 януари Благоевград отбелязва Йордановден и 170 години от рождението на Христо Ботев

Продължава записването на участниците по отбелязването на Йордановден на 6 януари в Благоевград. Всички мераклии да извадят кръста от водите на Благоевградска Бистрица могат да подадат заявление за присъединяване в администрацията на православния храм „ Въведение Богородично “ до 10:00 часа на 6 януари в това число. За присъединяване в ритуала могат да се записват, както групи, по този начин и независимо, само че има изискване, участник под 16 години да е с родител или аставник. Преди церемонията, по хвърлянето на кръста, всички участници ще бъдат инструктирани в църковния храм от администрацията на църквата, свещеници и полиция.

Празникът, именуван още Богоявление, в другите краища на България е прочут още като Кръстовден, Водици или Водокръщи, поради връзката му с водата. Според поверието, на този ден, всеки, който желае да е здрав и благополучен през цялата година, се окъпва или най-малко се измива в морето или в реката. Ритуалът символизира още кръщаването на водата и припомня за това, че Иисус Христос е бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

Ритуалът, по отбелязването на Йордановден, ще стартира в 07:30 в благоевградската черква „ Успение Богородично “ с Велик Богоявленски водосвет, на който ще бъде осветлен и кръстът. След това в 10:30 часа, кръстът ще бъде хвърлен в река Благоевградска Бистрица, в региона при бюст-паметника на Ильо челник и „ Моста на влюбените “, а за поредна година младежи от „ Плаж махала “, облечени в носии ще подхванат по този начин нареченото „ Ледено хоро “. По традиция, след изваждането на кръста, на площад „ Македония ” ще се отслужи водосвет на бойното знаме на Военно формирование 26 400 Благоевград.

От 11:15 часа пред бюст-паметника на Христо Ботев на пл. „ Народни будители ” ще се състои обред по полагане на цветя във връзка 170г. от рождението на българския стихотворец и бунтовник.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР