Продължава притеснението за разплащането на задълженията към пътните строители от

...
Продължава притеснението за разплащането на задълженията към пътните строители от
Коментари Харесай

Инж. Глосов: Преведените аванси към пътностроителните фирми пести милиони на държавата

" Продължава терзанието за разплащането на отговорностите към пътните строители от страната, водят се договаряния, само че някак си няма предпочитание за бързо решение на този проблем, което способства за терзанието на компаниите и служащите в тях. Като че ли малко повече политика влиза в тези взаимоотношения ". Това сподели пред БНР в Деня на строителите инженер Светослав Глосов, почетен ръководител на Камарата на строителите в България, някогашен ръководител на УС на АПИ.

По думите му адресирането на казуса към бъдещото Народно заседание е нелогично, тъй като става въпрос за контракти, подписани сред АПИ и държавното дружество " Автомагистрали ":

" Това са законни контракти, които са в действие и касаят предоставени от страната работи към тези компании ".

Инж. Глосов изясни, че АПИ разпорежда поръчки на компаниите, а те са длъжни да ги извършват, според договорите, които са сключили:

" Фирмите нямат право да отхвърлят, защото това ще провокира преустановяване на контракта, а те нямат изгода от това, тъй като са си създали организация за осъществяване на договорите, купили са техника и материали. Това е проблем на страната, който в годините постоянно се е решавал ".

Според него Министерство на регионалното развитие би трябвало по-бързо да извърши отговорностите си и да утвърди плановете, да придвижи нужните документи и " Автомагистрали " да може да стои автомагистралите.

" Преведените задатъци към компаниите (пътностроителни - б.р.) икономисват милиони на страната, тъй като превеждането на подобен задатък води до фиксиране на цените на материалите и на услугата, която би трябвало да изпълнят. Виждаме напоследък по какъв начин се качват цените на строителните материали ", разяснява той.

Стефан Чайков: Не са изхарчени задатъците, даже са върнати близо 120 млн. лв.
В предаването " Нещо повече " инж. Глосов акцентира, че в интервала на Covid рецесията строителният отрасъл е запазил темпото си на работа и е съумял да резервира служащите в него, даже има нарастване на възнагражденията им.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР