Продължава изпълнението на политиката на Столична община за възстановяване на

...
Продължава изпълнението на политиката на Столична община за възстановяване на
Коментари Харесай

Нов етап в обновяването на Централната минерална баня в София

Продължава осъществяването на политиката на Столична община за възобновяване на минералните бани в града. Следващата стъпка е подготовката на преобразуването на северното и източното крило на постройката на Централната минерална баня в балнео-център. Това заяви ръководителят на групата общински съветници ГЕРБ-СДС. „ Минералните води са полезност за хората и градовете. След спомагателните изследвания, които бяха направени на дебита на водата за водолечение в Централната минерална баня, кметът на София разпореди да се работи за основаването на балнео-център “, съобщи госпожа Едрева. Заедно с основния проектант на София Здравко Здравков са подготвили проект за възобновяване на Централната минерална баня в София. Той е изработен на база детайлния разбор на Оперативна програма „ Софияплан “, който сплотява концепциите за развиване на северното и източно крило на постройката на Централна минерална баня. Те бяха основани от екипите на трите обединявания, определени след конкурс - „ Софийски терми “, „ Историческа баня “, „ Кенго Кума и Асошиейтс “ и „ Ямазаки плюс Иванов архитектс “. Планът за деяние планува северното и източното крило на постройката да се трансфорат в балнео-център, употребяващ оптимално наличната минерална вода. Столичната община ще финансира преобразуването, като за задачата могат да се употребяват средства от Фонда за устойчиви градове. Очакванията са ремонтът на постройката да коства сред 9 и 12 млн лева Друг огромен план, по който Столична община е бенефициент на фонда е „ Аквапарк Възраждане “. Площта към постройката на банята ще бъде реновирана с общински средства. За фонда на Регионален исторически музей – София ще бъде открито друго в допълнение пространство.
Проектът за възобновяване ще бъде избран след архитектурен конкурс, а в избора на финалисти ще вземат участие и евентуалните концесионери. Резултатът от състезанието, както и Планът за запазване и ръководство на постройката ще са част от контракта за концесия. Изборът на концесионер се прави от Столична община, като преди този момент би трябвало да бъде направено пазарно изследване. Според Закона за културното завещание концесията може да е за най-много 20 години, а спечелилият ще би трябвало да провежда цялостния развой на възобновяване, следвайки определения план. Контролът ще се прави от институциите, както и от самостоятелен съвещателен съвет.
 Граждани подадоха тъжби в Следствен отдел към окръжна прокуратура за опазване на минералната баня Граждани подадоха тъжби в Следствен отдел към окръжна прокуратура за опазване на минералната баня
Група жители подадоха тъжби в Столичната община. Причината е желанието на управляващите да трансфорат неремонтираните зали на Централната с...
Успоредно с всичко това би трябвало да се актуализира оценката на техническото положение на постройката, да се завършват режимите за запазване, да се направи План за запазване и ръководство на постройката, да се приключи процеса по одобряване на санитарно-охранителната зона на водоизточника, както и да се направи ремонт на оборудванията на водоизточника.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР