Продължава издирването на майор Валентин Терзиев, след като снощи по

...
Продължава издирването на майор Валентин Терзиев, след като снощи по
Коментари Харесай

Продължава издирването на майор Валентин Терзиев

Продължава издирването на майор Валентин Терзиев, откакто нощес по време на обучение, изтребителят му МиГ-29 е изгубил връзка с радара. Майор Терзиев е изпълнявал задача за поразяване на светеща цел, в границите на взаимно интернационално обучение " Шабла 21 ".

Шансовете за разкриване на водача не са огромни, само че издирването продължава. В морето край Шабла са открити движимости и материали, към момента се търси черната кутия на машината, с цел да се стигне до най-важния отговор - каква е повода за случая.

Майор Валентин Терзиев е чудесно потгонвен авиатор, а самолетът е бил в положително техническо положение.

Президентът Румен Радев прикани към въздържаност и отбягване на спекулации по отношение на случая нощес, при който аероплан МиГ-29 по време на подготвителен полет падна в морето в региона на Шабла.

" Знаете, че всички налични сили и средства са мобилизирани в интервенцията по търсене и избавяне. Но какво тъкмо се е случило, ще имаме явен отговор на този въпрос, едвам когато се намери бордовият регистратор на параметрите на полета или по този начин наречената черна кутия. Най-важното сега е ориста на водача. Познавам го като прелестен човек и доста добър експерт ", съобщи президентът Румен Радев.

По време на нощния полет задачата на водача Валентин Терзиев била пукотевица по светеща цел, пусната от различен аероплан. Това се счита за едно от най-трудните извършения в авиацията.

" Летящата цел се е отворила. За страдание нещо в самата цел се е объркало и тя е тръгнала с по-висока отвесна скорост да пада. Това е наложило спомагателен маньовър от страна на нашия авиатор майор Терзиев и при осъществяване на маневрата той, несъмнено, е поразил задачата, което е снимано от другия аероплан. След като е поразил задачата и е докладвал, че я е поразил, малко по-късно връзката е прекъсната ", сподели служебният министър председател Стефан Янев.

Търсенето на водача продължава , само че с всеки минал час вярата да бъде открит жив понижава.

" Всички вероятни средства на Военноморски сили са в региона. Във връзка съм с началниците на защитата на прилежащите страни, когато локализираме на каква дълбочина са останките на самолета, да планираме издирвателна интервенция ", добави началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.

В региона, където се допуска, че е паднал самолетът, са открити движимости и парчета. Черната кутия на изтребителя към момента не е открита.

" И по този мотив интервенцията ще продължи и на следващия ден, и в идващите дни с потребление на профилирана техника и профилирани водолазни групи, защото едно от местата, на което се допуска, че могат да бъдат останките на самолета, е на много огромна дълбочина от порядъка на 70 метра ", добави министър председателят Стефан Янев.

Експлоатационната валидност на самолетите МиГ-29 е до 2030-а година. Служебният министър председател Стефан Янев съобщи, че техническото положение на падналия изтребител е положително.

" Преди полета на майор Терзиев, той е имал различен полет със сходна задача и сходно осъществяване. Така че, в случай че нещо се е случило по време на полета на майор Терзиев, това е въпрос на следствие ", сподели още Стефан Янев.

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров съобщи инспекция на техниката се прави непрекъснато.

" Това е развой, който се управлява на доста равнища и от разнообразни хора, защото техниката е доста комплицирана, процедурите са доста и всеки човек би трябвало да бъде следен в дейностите си от различен. По този метод минимизираме шанса човешка неточност да бъде причина за нередовност ", акцентира генерал-майор Димитър Петров, пълководец на Военновъздушните сили.

Причините за случая към момента не са ясни. Разследването е под надзора на Военната прокуратура.

" Работи се по всички вероятни версии. Към сегашния миг се разпитват очевидци, нужната документи се преглежда. Всичко, което следва да бъде направено, ще бъде направено ", сподели още полковник Христо Тинев, от Военноокръжната прокуратура в Сливен.

След случая тактическото обучение в Шабла е прекъснато. Спрени са и плановите полети в Българската войска, като се изключи специфичните задания.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР