Продажбите на турски недвижими имоти на чужденци скочиха с 48,4%

...
Продажбите на турски недвижими имоти на чужденци скочиха с 48,4%
Коментари Харесай

Заради срива на лирата: Рекордни продажби на имоти на чужден...

Продажбите на турски недвижими парцели на чужденци скочиха с 48,4% до рекордно равнище през ноември, демонстрират формалните данни. Това се дължи на спада в цената на турската лира, което направи покупките доста по-евтини за тези, които купуват с твърда валута.

Пазарът на парцели беше многолюден през ноември, като общите продажби набъбнаха с 59% на годишна база до 178 814 парцели, демонстрират данните на Турския статистически институт (TÜİK).


7363 парцела, продадени на чужденци, е най-високото месечно равнище от 2013 година Със сигурност най-вече задгранични купувачи са ирански жители, следвани от иракчани и руснаци.

Лирата падна през вчерашния ден до рекордно ниско равнище от 15,70 по отношение на $, което е 50 на 100 обезценяване на валутата тази година.



Продажбите на парцели на чужденци са обилни през тази година, като са нарастнали с 39,4% през първите 11 месеца. Докато общите продажби на парцели в действителност са паднали с 9,2% през 11-месечния интервал, спрямо година по-рано.

Най-популярното място за продажба на къщи на чужденци е Истанбул с 2922 продажби, следван от южния курорт Анталия и столицата Анкара.



Данните също по този начин демонстрират, че продажбите на ипотечни заеми през ноември са се покачили с 61% по отношение на година по-рано до 39 366, което съставлява 22% от общия брой за интервала.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР