Продажбите на турски жилища са нараснали с 11,7% през юни

...
Продажбите на турски жилища са нараснали с 11,7% през юни
Коментари Харесай

Руснаци купуват жилища в Турция

Продажбите на турски жилища са нарастнали с 11,7% през юни на годишна база до 150 509 броя, като продажбите на чужденци са скочили с цели 81,8%, демонстрират данни на Турския статистически институт.

Списъкът на задграничните купувачи се оглавява от руснаци, които закупиха през юни 1887 жилища. Това единствено демонстрира какъв брой доста руснаци са потърсили финансово леговище на открито след нахлуването на Москва в Украйна и последвалите западни наказания.

Руските купувачи на жилища в Турция се следвани от иранци и иракчани, демонстрира още данните на турската статистика.

В същото време ипотечните продажби през юни са се нараснали с 40,6% по отношение на година по-рано до 40 610 броя, което съставлява 27% от общите продажби за интервала.

Междувременно турската лира поевтинява с 0,55% към 17,55 за един щатски $, достигайки най-ниско равнище от валутната рецесия през декември 2021 година насам, когато тя се срина до рекордни дъна към 18,40 лири за $.

 istock istock
От началото на актуалната година турската лира поевтиня с към 25%, откакто през 2021 година се обезцени с цели 44%. Поевтиняването на лирата е вследствие на ексцентричната политика на Турската централна банка да понижи лихвите през предходната, което обаче предизвика до по-нататъшен мощен инфлационен растеж, като през юни тя доближи 23-годишен връх от близо 79%.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР