Продажбите на компютри и смартфони с изкуствен интелект ще се

...
Продажбите на компютри и смартфони с изкуствен интелект ще се
Коментари Харесай

AI компютри и смартфони: чака се 10-кратен ръст


Продажбите на компютри и смарт телефони с изкуствен интелект ще се усилят 10 пъти
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалните доставки на лични компютри и смарт телефони с поддръжка на технологии за изкуствен интелект, в това число GenAI, ще се усилят над 10 пъти до края на 2024 година, предвиждат анализаторите на Gartner. Според техните оценки , през предходната година на пазара са излезли 29 милиона такива устройства, а тази година броят им ще доближи 295 милиона.

Терминът AI PC значи лични компютри, оборудвани със профилирани процесори и ускорители като NPU, APU и TPU. Те разрешават на потребителите да усъвършенстват и ускорят осъществяването на задания благодарение на AI технологии, в това число генеративен изкуствен интелект, без потребление на външни сървъри или облачни услуги.

Смартфоните с GenAI включват хардуерни и софтуерни благоприятни условия, които обезпечават интеграция и ефикасна работа на приложения и функционалности, основани на генеративен изкуствен интелект. Gartner показва Gemini Nano от Гугъл, ERNIE от Baidu и GPT-4 от OpenAI като образци за GenAI услуги.

Анализаторите предвиждат, че на международния пазар през 2024 година ще излязат 240 милиона AI смарт телефони и 54,5 милиона компютри с AI благоприятни условия. Очаква се моделите с GenAI да заемат 22% от общите доставки на базови и премиум смарт телефони. Същият дял от PC пазара би трябвало да бъде ангажиран от компютри с изкуствен интелект.
още по темата
Коментирайки прогнозата, старши анализаторът на Gartner Ранджит Атвал съобщи, че бързото разбиране на процесорите с GenAI и AI в компютрите и смарт телефоните скоро ще трансформира тези благоприятни условия в общоприета функционалност. Това може да затрудни производителите да се разграничат от съперниците, което от своя страна ще затрудни привличането на клиенти и увеличението на приходите.

Компютрите с вградени благоприятни условия за изкуствен интелект би трябвало да оказват помощ за възобновяване на районен съд пазара и да поддържат съществуващия цикъл за замяна на хардуера. Според анализаторите, през последното тримесечие на 2023 година световните доставки на компютри се върнаха към напредък след осем поредни тримесечия на спад. Gartner чака през тази година размерът на PC пазара да се усили с 3,5% и да надвиши 250 милиона устройства.

Секторът на смарт телефоните, който показваше непрестанен спад в продължение на девет тримесечия, също записва възходяща динамичност през последния тримесечие на предходната година. Анализаторите чакат световните доставки на смарт телефони да набъбнат с 4,2% през 2024 година до 1,2 милиарда единици.

Ранджит Атвал обаче предизвести, че възобновяване на смарт телефон пазара е би трябвало да се преглежда като пълноценно, а по-скоро като стабилизиране, защото доставките ще останат с съвсем 60 милиона единици под равнищата от 2022 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР