Продажбите на дребно в еврозоната и в рамките на целия

...
Продажбите на дребно в еврозоната и в рамките на целия
Коментари Харесай

Интересно! В ЕС продажбите падат, у нас – скачат

Продажбите на дребно в еврозоната и в границите на целия Европейски Съюз се намалиха в края на предходната година, парирайки част от положителния отскок през ноември. В същото време продажбите на дребно в България се покачиха устойчиво за шести следващ месец, демонстрират данни на Евростат. Търговията на дребно в еврозоната се сви през декември с 1,1% по отношение на ноември, когато беше регистрира растеж от 2 на 100 (възходяща проверка от предходна оценка за покачване с 1,5%), до момента в който упованията на финансовите пазари бяха за намаляване с едно на 100. Влошаване на търговията на дребно се дължи на намаляване с 1,5% при продажбите на автомобилни горива, с 1,2% при продажбите на нехранителни артикули и с 0,7% при продажбите на храни, питиета и тютюневи произведения, оповестява БНР.

На годишна база растежът при продажбите на дребно се забави през декември до 1,9% от 3,9% месец по-рано, потвърждавайки междинните прогнози на финансовите пазари. Основен генератор за растежа при търговията на дребно на годишна база е покачването с 2,7% на продажбите на нехранителни артикули и с 1,3% при продажбите на храни, питиета и тютюневи произведения, до момента в който продажбите на автомобилно гориво се свиха с 0,4 на 100.

Евростат показа аналогични по-слаби данни и в границите на целия Европейски Съюз, като продажбите на дребно в 28-те страни на съюза се намалиха през декември с 1,0% по отношение на ноември, когато се свиха с 2,1%, а на годишна база се усилиха с 2,4%, само че след напредък с 3,7% месец по-рано.

За разлика от внезапните съмнение на този вид данни за еврозоната и за целия Европейски Съюз, европейската статистика регистрира следващо устойчиво повишаване на продажбите на дребно в България за шести следващ месец.

Според Евростат продажбите на дребно в България набъбнаха през декември 2017-а година с 0,5% на месечна база след покачване с 0,6% през ноември, като по този индикатор нашата страна е изпреварена едвам от пет други страни - членки на съюза, които са отчели по-солиден напредък при търговията на дребно.

Растежът на продажбите на дребно в България на годишна база пък се форсира през декември до 4,9% от 3,9% месец по-рано, като по този индикатор страната се намира в златната среда на всички 28 страни - членки. Това съставлява резистентен годишен растеж за петнадесети следващ месец и най-солидно увеличение на търговията на дребно от май 2017-а година насам.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР