Прочутото михилско вино излиза днес на конкурс, над 20 майстори

...
Прочутото михилско вино излиза днес на конкурс, над 20 майстори
Коментари Харесай

Седем дни славят карловския мискет в Стремската долина

Прочутото михилско вино излиза през днешния ден на конкурс, над 20 майстори ще показват своите еликсири на софра в двора на църквата „ Свето Възнесение Господне ". Празникът стартира 11.30 часа и събира както локалните поданици, по този начин и михилчани от района и всички краища на страната. Още преди години кметицата Божана Пампурова, подкрепена от известни хора с михилски корени и от читалищни дейци, сътвори локалната Винария, която е един от най-големите празници на селото. Михилското вино има славна история, то се прави от фамозния карловски мискет. Сортът намира отлична почва по слънчевите и песъчливи хълмове край селото. Преди повече от век в продължение на десетилетия михилското вино е било измежду любимците на Пловдивското ревю, а през годините обратно винарската кооперация „ Карловски мискет “ в Карлово купувала главно грозде от михилските лозя.

Празникът тази година ще стартира с водосвет за изобилие и здраве, отслужен от отец Николай Краев, и обред " зарязване на лозе ". Празникът ще продължи на площада с богата фолклорна стратегия.

Винена фиеста завихрят на площада в Баня на 14 февруари по случай Трифон Зарезан. Тя се провежда от кмета Стамен Гешев, читалището и пенсионерския клуб. За ритуала своето лозе в обширния си двор дава Пепа Вълкова, в ролята на Цар на лозята влиза самодеецът Атанас Филчев. В зарязването на лозето ще вземат участие още кметът Стамен Гешев и локалният духовник отец Николай Краев.

Жителите и гостите на Баня ще се черпят с бяло и алено вино, което ще се лее на площада. Червеното е от Петър Герджиков, бялото - от кметството. Стамен Гешев се е погрижил да има топли мезета в обилие.

Специално за празника Трифон Зарезан в сряда в Пролом, едно от най-лозарските села в Стремската котловина, идва групировка на отбор " Розова котловина " към карловското читалище.

Трифон Заразен честват на 14 февруари и поданици на Каравелово. Над 20 стопани показват бутилки с бяло и алено вино и розе на локалния конкурс.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР