Прочутият японски диригент Сейджи Озава, ръководил световноизвестни оркестри, почина в

...
Прочутият японски диригент Сейджи Озава, ръководил световноизвестни оркестри, почина в
Коментари Харесай

Почина известният японски диригент Сейджи Озава

Прочутият японски диригент Сейджи Озава, управлявал световноизвестни оркестри, умря в дома си в Токио на 88-годишна възраст, оповестиха локалните медии, съобщи Агенция Франс Прес.


Обществената телевизия NHK и други японски медии оповестиха, че той е умрял от сърдечна непълнота на 6 февруари, а Asahi Shimbun - че на погребението са участвали близки родственици.

Озава е роден през 1935 година в китайската провинция Манджурия, тогава японска колония, и стартира да учи пиано в началното учебно заведение.

Но като младеж си счупва два пръста, до момента в който играе ръгби - друга негова пристрастеност - и се насочва към дирижирането.

През 1959 година се реалокира в чужбина и се среща с някои от най-големите звезди в света на класическата музика, в това число с композитора и диригент Леонард Бърнстейн, като през сезон 1961-1962 година става негов помощник в Нюйоркската филхармония.

След това Озава управлява оркестри в Чикаго, Торонто и Сан Франциско. В продължение на 29 години той е музикален шеф на Бостънския симфоничен оркестър, където концертната зала е наречена на негово име.

Напуска през 2002 година, с цел да стане основен диригент на Виенската държавна опера до 2010 година /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР