Прочутият италиански актьор и режисьор Микеле Плачидо пристига у нас

...
Прочутият италиански актьор и режисьор Микеле Плачидо пристига у нас
Коментари Харесай

Микеле Плачидо идва да представи у нас филма си за Караваджо

Прочутият италиански артист и режисьор Микеле Плачидо идва у нас през ноември, с цел да показа персонално новия си филм на " Киномания ". " Сянката на Караваджо " ще бъде показан в зала 1 на НДК на 19 ноември, дни след международната си премиера. Филмът бе прожектиран за пръв път отвън конкурсната стратегия на кинофестивала в Рим и бе признат топло от публиката и критиците.

За церемония прожекцията в София ще дойде неговият режисьор, съсценарист и реализатор на една от основните функции - Микеле Плачидо, прочут у нас най-много с облика си на Корадо Катани в сериала " Октопод ". Италианската звезда за последно посети България преди тъкмо двайсет години - за фотосите на сериала " Сорая ". 76-годишният Плачидо се е снимал допълнително от 130 кино лентата и сериали, като изигра дребна роля и в българския " Живи митове " на Ники Илиев. " Сянката на Караваджо " е 14-ият му филм като режисьор.

Прожекцията ще бъде предшествена от среща на публиката с Плачидо. 

Действието в " Сянката на Караваджо " се развива през 1600 година в Италия, където художникът се бунтува против догмите на църквата,  налагащи как точно да бъдат изобразявани религиозните сюжети. След като научава, че Караваджо употребява проститутки, крадци и скитници като модели за своите картини, Папата разпорежда на собствен сътрудник, прочут като Сянката, да проверява създателя, с цел да разбере дали заслужава опрощение за убийството на собствен противник в любовта. Именно през погледа на агента (в ролята е Луи Гарел) е разказана личността на живописеца.

" В основата е действителната орис на великия художник, чийто живот е белязан с голям брой черни петна. И до през днешния ден не знаем по какъв начин и къде е починал. Има сведения за последните дни от живота му – той е получил опрощение от папата, тъй като е бил упрекнат в ликвидиране и наказан на гибел, поради което бяга от Рим. Заедно с Караваджо изчезват и картините, донесени от него в столицата като признателност за помилването. Няма данни какво се е случило с тялото му. Има догатки и ние излизаме със лична версия ", разказва Плачидо.

В ролята на Караваджо е артистът Рикардо Скамарчо. Във кино лентата вземат участие също френските звезди Изабел Юпер и Луи Гарел, както и самият Плачидо. В продукцията има и българска диря. Мони Овадия играе известния италиански духовник Филипо Нери. Овадия е роден в Пловдив, само че съвсем незабавно с родителите си се мести в Милано.

" Киномания " стартира на 17 ноември и ще продължи до 4 декември, като пред това време ще бъдат показани някои от най-хубавите филми през последната година, както и редица златни класики на киното. След най-атрактивните оферти са носителят на " Златна палма " от Кан " Идиотският триъгълник ", новите филми на Мартин Макдона - " Баншите от Инишерин ", и на Стивън Спилбърг - " Семейство Фейбълман ", посочени измежду любимците за идните номинации " Оскар ". В програмата е още премиерата на българския " Майка " на Зорница София, както и безконечни филми на Луис Бюнуел, Франсоа Трюфо, Джон Касаветис, Жан-Люк Годар, Пиерпаоло Пазолини.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР